De Alterlego

Iedere PO heeft een eigen ontwikkelpad. Door dat tastbaar te maken stimuleren we onzelf om allemaal te blijven groeien.

Alterlego header foto

De ontwikkeling

Er is (nog) geen product owner school. Daarom moeten product owners een eigen route vinden om vak volwassen te worden en te blijven. Bij Productowner.nl zijn we trots op de ontwikkeling die onze collega’s meemaken. Iedereen heeft zijn eigen mix tussen theorie en praktijk, domeinspecifiek of juist generiek.

Maar waar die focus ook ligt, wij vinden dat je ontwikkeling zichtbaar moet zijn. Zo ziet iedereen – intern of extern – wie we zijn en hoe we groeien. En dat doen we met onze Alter Lego, die wordt gemaakt tijdens de onboarding. Jouw alter Lego gaat blokken stapelen en zo zijn/haar ontwikkeling tot vakvolwassen PO vormgeven.

Vakvolwassenheid is een combinatie van attitude, vaardigheden en kennis. De beoordelingsmethodiek en het kleurenschema zijn gelijk aan de banden van de zelfverdedigingssport Brazilian Jiu Jitsu.

We kennen de volgende kleuren:
 • Grijs: Dat zegt iets over vlieguren, bijvoorbeeld 1 jaar in dienst
 • Geel: Een relevant certificaat ontvangen, bijvoorbeeld PSPO of Lean Black Belt.

 • Wit: Junior product owner

 • Blauw: Medior product owner

 • Paars: Senior product owner

 • Bruin: Unit lead

 • Zwart: Partner
 • Groen: Speciaal teken van verdienste

Het salaris

Voor juniors en mediors worden er loonsverhogingen gekoppeld aan groei binnen de kleuren wit en blauw. Seniors en partners worden jaarlijks geïndexeerd op basis van het salarisonderzoek onder 1.000+ product owners. De schalen zien er als volgt uit:

* bruto loon per maand ex vakantiegeld, op basis van fulltime dienstverband

Werkwijze en criteria

Het krijgen van een bouwblok is een prestatie en een beloning voor een combinatie van inspanning en resultaat. De directie beoordeelt wie in aanmerking komt en zal vier keer per jaar (op de kwartaalborrels) bouwblokken toekennen aan hen die dat verdienen. Daarvoor zijn vragen opgesteld, die de directie zal gebruiken als richtlijnen. De organisatie en de markt veranderen continue, het is dus geen zwart-wit checklist. De richtlijnen zijn als volgt:

 1. Scoor jij nog steeds 100% op onze kernwaarden? Ownership, energie, nieuwsgierigheid en een hoog happy-to-help gehalte.
 2. Hoe beweeg je je in de groep? Op kantoor, tijdens de BBB, de maandelijkse etentjes, de weekly calls, etc.
 3. Hoe tevreden zijn je (interne) klanten?
 4. In welke mate ben je in staat om je eigen salaris terug te verdienen? De norm vanaf bovenkant junior is 2x je bruto maand salaris.
 5. Zit je in een winstgevende unit? Wat is jouw aandeel daarin?
 6. Zien we dat je werkt aan je ontwikkeling? Om jezelf beter te maken en daarmee ook waardevoller te zijn voor het bedrijf?
 7. Wat is de impact van je side project? Ben je het aan het ownen?
 8. Hoe actief ben je in je netwerk? En hoe relevant is dat netwerk? Wat haal je daar uit voor jezelf, maar ook voor ons?
 9. Hoe actief help je anderen? En hoe vaak help je zelf hulp nodig? Durf je dat dan ook te vragen?
 10. Op welk niveau acteer je met je opdrachtgever en wat is de kwaliteit van die relatie?
 11. Hoe rijk is je CV? Welke verschillende expertises en domeinen heb jij je eigen gemaakt?
 12. Begrijp je onze visie op het werkveld? Ben je in staat om zelf een visie te vormen?

De richtlijnen

Swipe naar rechts om de hele tabel te zien →

# Junior Medior Senior Unit lead Partner Directie
1 100% 100% 100% 100% 100% 100%
2 Zeer actief en positief Zeer actief en positief Zeer actief en positief Zeer actief en positief Zeer actief en positief Zeer actief en positief
3 Zeer tevreden Zeer tevreden Zeer tevreden Zeer tevreden Zeer tevreden Zeer tevreden
4 1 – 2 x 2 x 2 x 2 x 2.5 x
5 Ja Ja Ja Ja, op BV niveau Ja, op BV niveau
6 Actief Actief Actief Actief Actief Actief
7 Medium impact, volgen Grote impact, volgen Grote impact, leiden Meerdere projecten, grote impact, leiden Meerdere projecten, grote impact, leiden
8 Af en toe actief Wekelijks actief Wekelijks actief, handel Wekelijks actief, handel Dagelijks actief, veel handel
9 Durft te vragen Durft te vragen Durft te vragen, helpt actief anderen Vooral andere helpen, af en toe support nodig Vooral andere helpen, af en toe support nodig Vooral andere helpen, af en toe support nodig
10 Praat met specialisten Praat met specialisten en coördinatoren Praat met senior management Praat met senior management Praat met senior management en directie Praat voornamelijk met directie
11 Opbouwen naar één echt PO klus met 5+ sprints Meerdere domeinen / sectoren, 20+ sprints Meerdere domeinen / sectoren, 20+ sprints Inhoudelijk een subject matter expert, toont leiderschap Kameleon Kameleon
12 Snapt de visie Snapt en challengt de bestaande visie Ontwikkelt visie Ontwikkelt visie en draagt uit Ontwikkelt visie, draagt uit en support anderen met visie vorming

Tot slot

Dit programma is ontwikkeld om prestaties zichtbaar te maken en daarmee groei en ontwikkeling te stimuleren. We staan altijd open voor feedback en input. Heb je nog vragen? Neem vooral contact op.