The product backlog

4,1 minuten leestijd

In scrum zijn er drie primaire artefacts; De product backlog, de sprint backlog, en de product increment. Deze drie artefacts – Latijns voor kunstwerk – delen gezamenlijk doelen; Het maximaliseren van transparantie en het benadrukken van het werk dat gedaan moet worden. In dit blog lichten we de product backlog toe.

De backlog is een lijst met de benodigde ontwikkelingen en aanpassingen die uitgevoerd moeten worden om het product te optimaliseren. De product owner is verantwoordelijk voor de inhoud, de beschikbaarheid en het ordenen van deze lijst. Het Betekent dat de product owner de enige is die aanpassingen mag maken aan de backlog? Goeie vraag, het antwoord is “nee”. De product owner is verantwoordelijk voor de backlog, dat sluit niet uit dat hij de taken niet mag delegeren. Sterker nog, de backlog wordt uiteindelijk uitgevoerd door het development team en bevat beschrijvingen van alle stakeholders. Het is daarom essentieel om het scrum team hierbij te betrekken en om samen user stories te schrijven, te refinen en te ordenen. Daarnaast draagt dit ook meteen bij om je stakeholder management op peil te houden.

Waar bestaat een product backlog uit?

Het is dus een lijst met alle benodigdheden om een product te ontwikkelen en te onderhouden die gezamenlijk beheert wordt door het scrum team en wellicht de stakeholders. Maar wat staat er dan precies in zo’n backlog?

De backlog is een lijst met alle features, vereisten, functies, verbeteringen en oplossingen die in de toekomstige releases in het product moeten worden aangebracht. Een backlog item heeft de kenmerk van een beschrijving, volgorde, schatting en waarde. Het bevat vaak een tekst beschrijvingen die aanduidt wanneer een item done is. Zo’n item wordt ook wel een user story genoemd. Deze user stories worden dan weer gebruikt om de backlog items te prioriteren.

We prioriteren op basis van onder andere:

  • Afhankelijkheid van andere producten of processen
  • Risico voor de kritieke processen
  • Het beschikbare budget
  • Noodzaak voor de gebruiker
  • De potentiële toegevoegde waarde
  • De kennis van het development team
  • Tijdlijnen

Wil je meer leren over hoe je prioriteiten moet stellen als product owner? Bekijk onze training prioriteiten stellen.

Note; Het is niet verplicht in scrum om de backlog te prioriteren. Het kan zijn dat één item een hoge waarde en prioriteit heeft voor de ontwikkeling van het product. Om dit item te ontwikkelen moeten er misschien eerst 2 andere items ontwikkelt worden voordat dat het ene item gebouwd kan worden of functionaliteit krijgt. Als je zou gaan prioriteren komt het eerste item bovenaan de product backlog te staan en zal deze in de eerste opkomende sprint uitgevoerd worden. Echter, werkt deze daarna nog niet omdat de andere 2 items niet in de sprint zaten vanwege hun lagere prioriteit. En zal het opgeleverde item nóg geen waarde toevoegen aan het product.

Voorbeeld; Stel je een zeilboot voor. In eerste instantie denk je dat de zeilen erg essentieel zijn voor een zeilboot. Zonder de zeilen komt de boot niet vooruit. Dus deze zeilen zullen een erg hoge prioriteit hebben. Alleen zonder een mast kan het zeil niet gehesen worden. Wat ga je dan als eerst willen bouwen?

Terug naar de backlog… Wanneer er voldoende items gedefinieerd zijn en ze in één sprint door het development team als “done” kunnen worden uitgevoerd, dan worden de items als “ready” beschouwd voor selectie in een sprint planning en worden deze toegevoegd aan de sprint backlog. Het wordt aangeraden om voor 2 á 3 sprints aan items in je product backlog te hebben staan.

Wanneer er onder een item of functie meerdere user stories vallen dan is het aangeraden om hiervoor een epic aan te maken. In één van onze andere blogs lees je daar meer over en vind je een handig template om je epic(s) te beheren.

DEEP & INVEST

Bij het opstellen van een Product Backlog wordt vaak DEEP en INVEST gebruikt. Gebruik DEEP (detailed, emergent, estimated, prioritized) als leidraad voor het beheren van de product backlog en INVEST (independent, negotiable, valuable, estimable, small, testable) als checklist om user stories van hoge kwaliteit te garanderen.

Het doel van een product backlog

Het doel van een product backlog is door middel van de productvisie, gebruiker en stakeholder behoefte, en de kennis van het scrum team te bepalen en beheren welke product backlog Items hoge prioriteit hebben om in elke sprint de meeste waarde toe te voegen aan het product.

Door de product backlog continue te delen en te bespreken met het Scrum Team en de stakeholders, ontstaat er transparantie over de huidige status van het product. Dit helpt de product owner bij het bepalen wanneer items “done” zijn en welke items als eerste ontwikkelt moeten worden om op een efficiënte manier de waarde van het product te verhogen en de gebruiker tevreden te stellen.

Ben jij op zoek naar een product owner die transparantie kan maximaliseren op jouw product en de prioriteiten kan stellen? Klik dan hier.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant