Een product owner aannemen

2,7 minuten leestijd

In een snel veranderende wereld met een groot tekort aan product owners is het verleidelijk om de eerste en de beste aan te nemen. Wij willen je adviseren om een product owner aan te nemen die over de juiste vaardigheden beschikt.

In ons jaarlijkse product owner onderzoek vroegen we meer dan 1.000 product owners o.a. welke 21st Century Skills zij het belangrijkst vonden voor hun succes. Wil je een product owner inhuren? Dan zijn dit de drie belangrijkste eigenschappen om sollicitanten op te beoordelen.

1. Stakeholder management

Uit ons onderzoek blijkt dat, net zoals in 2021, veel product owners moeite hebben met stakeholder management. Zo lukt het ze vaak niet om voldoende aandacht te krijgen van de beslissers, waardoor het lastig is om (interne en externe) resources vrij te krijgen. Ook blijkt het moeilijk te zijn om intern nieuwe paden te ontdekken waarlangs te bewegen. Het is opvallend dat stakeholder management bovenaan de lijst staat van eigenschappen die product owners als cruciaal zien voor hun succes, maar óók op #1 staat van de vaardigheden waarin zij zich meer willen ontwikkelen. Om dit te toetsen is het belangrijk om verder te kijken dan het plezierige sollicitatiegesprek. Is de product owner in staat om zijn/haar stakeholders goed in kaart te brengen? Hoe wordt wie up-to-date gehouden? En wie wordt wel/niet betrokken in de totstandkoming van de productvisie? Dit zijn allemaal belangrijke vragen bij het aannemen van een product owner. Meer leren over stakeholder management? Bekijk onze stakeholder management training voor product owners.

2. Communicatie

In het verlengde hiervan staat communicatie voor ons op plek 2. In een wereld waar communicatie steeds vaker digitaal verloopt via e-mail en WhatsApp, is het belangrijk dat product owners de manier van communicatie hierop aanpassen. Een bericht als tekst versturen kan ervoor zorgen dat het haar toon verliest en de intentie achter het bericht onduidelijk wordt. Tegelijkertijd communiceren mensen nu zoveel digitaal dat een ‘normaal gesprek’ voeren minder vaak plaatsvind dan voorheen.

Uit ons onderzoek kwam ‘communiceren’ terug op de tweede plek van belangrijkste eigenschappen voor succes. Onze gouden tip: Zoek iemand die 90% van de gesprekstijd luistert en doorvraagt en slechts 10% van de tijd zendt. Wij merken dat we daar dagelijks veel baat bij hebben.

3. Ontwikkelen eigen visie

Wederom een vaardigheid die product owners in 2022 cruciaal vinden voor succes, maar zich ook in willen ontwikkelen. Product owners vinden het belangrijk dat zij zelf informatie of data kunnen analyseren om hier vervolgens een conclusie of taak aan te verbinden. Het raakt daarmee de kwaliteit om zelf een stukje eigenaarschap te nemen. Wil je meer weten over hoe een product visie wordt ontwikkeld? Bekijk onze training productvisie voor product owners.

Conclusie

Hoewel product owners de eigenschappen herkennen die zij belangrijk vinden om succesvol te zijn, betekent dit niet automatisch dat zij hier al goed in zijn. Uit de bovenstaande vaardigheden kwamen er twee opnieuw naar boven als gebieden waarin product owners zich graag willen ontwikkelen, samen met de skills ‘leidinggeven’ en ‘prioriteit stellen’. Mochten deze vaardigheden in jouw organisatie ontbreken, of ben je een product owner en wil je jouw ontwikkeling een boost geven, dan kunnen we jou helpen met onze product owner training. Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste product owner, ook daar helpen wij graag bij via onze werving & selectie voor product owners.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant