In een snel veranderende wereld met een groot tekort aan product owners is het verleidelijk om de eerste en de beste aan te nemen. Wij willen je adviseren om een product owner aan te nemen die over de juiste vaardigheden beschikt.

Welke skills zijn belangrijk?

In ons jaarlijks onderzoek onder meer dan 1.000 product owners hebben we gevraagd naar de 21st Century Skills die zij het belangrijkst vonden voor hun succes. Uit de resultaten hebben we drie meest genoemde vaardigheden hier uiteengezet. Als je overweegt een product owner in te huren, zijn dit drie kerncompetenties waar het belangrijk is om rekening mee te houden:

Stakeholder management

Uit ons onderzoek van 2024 en de voorgaande jaren blijkt dat veel product owners moeite hebben met stakeholder management. Zo lukt het ze vaak niet om voldoende aandacht te krijgen van de beslissers, waardoor het lastig is om (interne en externe) resources vrij te krijgen. Ook blijkt het moeilijk te zijn om intern nieuwe paden te ontdekken waarlangs te bewegen. Het is opvallend dat stakeholder management bovenaan de lijst staat van eigenschappen die product owners als cruciaal zien voor hun succes, maar óók op #1 staat van de vaardigheden waarin zij zich meer willen ontwikkelen. Om dit te toetsen is het belangrijk om verder te kijken dan het plezierige sollicitatiegesprek. Is de product owner in staat om zijn/haar stakeholders goed in kaart te brengen? Hoe wordt wie up-to-date gehouden? En wie wordt wel/niet betrokken in de totstandkoming van de productvisie? Dit zijn allemaal belangrijke vragen bij het aannemen van een product owner. Meer leren over stakeholder management? Bekijk onze stakeholder management training voor product owners.

Communicatie

In het verlengde hiervan staat communicatie voor ons op plek 2. In een wereld waar communicatie steeds vaker digitaal verloopt via e-mail en WhatsApp, is het belangrijk dat product owners de manier van communicatie hierop aanpassen. Een bericht als tekst versturen kan ervoor zorgen dat het haar toon verliest en de intentie achter het bericht onduidelijk wordt. Tegelijkertijd communiceren mensen nu zoveel digitaal dat een ‘normaal gesprek’ voeren minder vaak plaatsvindt dan voorheen.

Uit ons onderzoek kwam ‘communiceren’ terug op de tweede plek van belangrijkste eigenschappen voor succes. Onze gouden tip: Zoek iemand die 90% van de gesprekstijd luistert en doorvraagt en slechts 10% van de tijd zendt. Wij merken dat we daar dagelijks veel baat bij hebben.

Onze product owners krijgen nog voor hun eerste werkdag allemaal een boekenpakket. Never split the difference van Chris Voss is er een van. Het is geschreven door een gijzelingsonderhandelaar van de FBI. Dit is Hét boek als het aankomt op gesprekstechnieken en onderhandelingen specifiek. In De product owner podcast gaan we in aflevering 69 in op een ander écht begrijpen.

Ontwikkelen eigen visie

Wederom een vaardigheid die product owners cruciaal vinden voor succes, maar zich ook in willen ontwikkelen. Product owners vinden het belangrijk dat zij zelf informatie of data kunnen analyseren om hier vervolgens een conclusie of taak aan te verbinden. Het raakt daarmee de kwaliteit om zelf een stukje eigenaarschap te nemen. Wil je meer weten over hoe een productvisie wordt ontwikkeld? In de blog ‘Wat is een productvisie‘ leggen we uit wat een productvisie is, waarom het erg belangrijk is voor een product owner en we leren je hoe jij een productvisie ontwikkelt en uitdraagt.

De zoektocht naar een product owner

Het vinden van de juiste product owner kan een uitdagende taak zijn, vooral in de huidige bewegende wereld waarin écht goede product owners schaars zijn. Het is verleidelijk om genoegen te nemen met de eerste beschikbare kandidaat, maar het is cruciaal om iemand te vinden met de juiste vaardigheden en eigenschappen die passen bij de unieke eisen van jouw organisatie.

Laat ons jou vrijblijvend helpen bij het vinden van een product owner, die perfect past bij jouw organisatie en product. Interim of vast. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen.

De perfecte product owner óf baan wacht op je!

Wij leveren interim of vaste product owners door heel Nederland. Laat ons jou helpen de perfecte match te vinden.