De rol van product owner is relatief nieuw en blijft zich ontwikkelen. Voor een maximale prestatie is het enorm belangrijk dat product owners de juiste ondersteuning ontvangen binnen hun organisatie. In dit artikel belichten we de zes essentiële stappen die managers kunnen nemen om product owners effectief te begeleiden. Zo kunnen de product owners zoveel mogelijk waarde toevoegen, voor zowel de klant als de organisatie.

Mandaat vanuit het management

Een product owner is de spin in het web rond de ontwikkeling en het beheer van digitale producten. Dit betekent; lastige keuzes maken, samenwerken met collega’s uit de gehele organisatie en complex stakeholder management. Naast de hoeveelheid en diversiteit aan werk, kan de hoge verantwoordelijkheid voor de nodige stress zorgen.

Als manager heb je de mogelijkheid om een groot verschil te maken. Door de product owner te verzekeren dat zijn keuzes en opgebouwde bruggen de steun van het management hebben, geef je vertrouwen. Dit stelt de product owner in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Dit verhoogt niet alleen de snelheid en effectiviteit van je projecten, maar draagt ook bij aan de tevredenheid en het werkgeluk van de product owner. Uit het product owner onderzoek 2024 bleek dat product owners met meer mandaat gelukkiger zijn in hun werk.

Support bij het ontwikkelen van een productvisie

Een van de belangrijkste taken van een product owner is het vooruit kijken en toekomstgericht zijn, wat meestal wordt gevat in een productvisie. Uit ons onderzoek blijkt dat +50% van de product owners in Nederland minder dan 4 jaar ervaring heeft in zijn rol. Een visie vormen kan hierdoor een grote uitdaging zijn.

Om ownership over zijn of haar rol te nemen, is het zeer belangrijk dat een product owner zijn of haar eigen visie kan vormen en een koers kan zetten voor het team. Je kunt een product owner hierin helpen door niet alleen jezelf als manager beschikbaar te maken om kennis te delen, maar bijvoorbeeld ook de hoogste baas of een belangrijke klant.

Zo is de product owner voor het vormen van zijn of haar visie niet afhankelijk van uitsluitend eigen ervaring, maar kan de product owner ook putten uit de kennis van ervaren professionals die het product en de markt door en door kennen.

Wil je meer weten over productvisie? Lees dan de blog ‘Wat is een productvisie?‘.

Realistische budgetten

Een goed afgestemd budget is over meerdere assen belangrijk. Niet alleen schept het een kader voor de mogelijkheden, maar is het voor een product owner ook een stuurmiddel om te kijken of de ontwikkeling wel op koers ligt. Zo kan het bijna net zo belangrijk zijn dat een product binnen het budget wordt opgeleverd als dat het een hogere meerwaarde voor de eindgebruiker realiseert.

Wil je dat een product owner hele producten kan bouwen of beheren, dan zul je hier ook voldoende budget beschikbaar voor moeten stellen. Wees hier zorgvuldig in, want het beschikbare budget wordt door de product owner gezien als een manier om het commitment van het management te peilen. Een “vote of confidence” zou je kunnen zeggen.

Neem daarom de tijd om een budget beschikbaar te maken dat goed aansluit bij de doelen die je stelt voor de product owner. Wil je meer informatie over hoe je een passend budget vaststelt? Lees dan onze praktische tips in de blog ‘De Cirkel van Ownership‘.

Tijd om écht te kunnen ownen

Voor veel stakeholders is doorlooptijd een cruciale indicator voor succes. Het loslaten van dit beeld kan uitdagend zijn en kan daarmee invloed uitoefenen op de tijd en aandacht die de product owner en het team aan het project besteden.

Is de doorlooptijd te kort om echt goed over zaken na te denken, dan dwing je een product owner minder zorgvuldig te zijn in de beslissingen die hij neemt. Ook zet je de product owner enorm onder druk, wat van directe invloed is op de kwaliteit van het werk én het werkgeluk. Wij begrijpen als geen ander dat een nieuwe feature vrijwel altijd ‘gisteren’ opgeleverd moet zijn, maar probeer je hoofd koel te houden bij het stellen van deadlines. Zowel de product owner als de eindgebruiker zullen je dankbaar zijn.

Voel je je een beetje overweldigd met al die projecten en te weinig tijd om ze allemaal netjes af te ronden? Het is makkelijk om je helemaal in timemanagement te storten en alles tegelijk te willen doen. Maar soms is ‘nee’ zeggen tegen enkele projecten effectiever, zodat het team zich kan concentreren op wat ze wél oppakken en dat dan ook uitstekend uitvoeren.

Kom je er toch niet uit? Bel ons dan. We helpen je graag uit de brand door een aantal projecten uit handen te nemen waardoor jouw team zich kan focussen op waar ze écht goed in zijn.

Een veilige omgeving voor ownership

Als je wilt dat een product owner eigenaarschap neemt over zijn of haar projecten, dan moet hij of zij het vertrouwen hebben niet geslachtofferd te worden wanneer het fout gaat. Door fouten maken een onderdeel te maken van je cultuur, creëer je een veilige omgeving waarbij iedereen zich vrij voelt om met nieuwe technieken te experimenteren. Dit komt de flexibiliteit en innovatie van je organisatie sterk ten goede.

In plaats van er alles aan te doen om de marge voor fouten te minimaliseren, zouden wij daarom aanraden om vooral maximaal van fouten te leren. Door bijvoorbeeld tijdens een stand up of een townhall meeting ruimte te geven om naast successen ook fouten te delen, kan het team hiervan leren zonder dezelfde fout te maken. Veiligheid staat hierbij voorop, anders wordt het opnieuw een situatie waarbij fouten worden gezien als vergif.

Een mentor of coach

Voor een product owner is geen dag hetzelfde. Elk project is anders, en zo komt een product owner vaak voor uitdagingen te staan die hij of zij nog niet eerder heeft meegemaakt. Denk hierbij niet alleen aan technische challenges in de ontwikkeling van een product of dienst, maar ook organisatorische uitdagingen zoals het verkrijgen van budget of een draagvlak.

Het is daarom voor zowel het succes van het project als het ontwikkelpad van een product owner verstandig om hem of haar te voorzien van een ervaren coach. Dit hoeft niet één persoon te zijn, maar kan uit een netwerk van professionals (intern of extern) bestaan waar hij advies kan ophalen om specifieke uitdagingen op te lossen.

Conclusie

Hoewel je bij het aannemen van een product owner op de eerste plaats kijkt naar de gewenste skills en mentaliteit, komt er veel meer bij het vak kijken dan alleen inhoudelijke kennis. Een product owner fungeert als spin in het web en zal talloze extra vaardigheden moeten ontwikkelen om zich succesvol in de organisatie te kunnen bewegen. Geef hem daarom de tijd en ondersteuning om zich te ontwikkelen in zijn of haar rol, het betaalt zich meer dan uit.

Ben jij op zoek naar een product owner die jouw project naar het volgende level brengt? Onze missie is om dé perfecte product owner match te vinden! Of dit nou interim product owner is of vast, via ons uitgebreide netwerk en met persoonlijk advies wijzen we je de weg.

De perfecte product owner óf baan wacht op je!

Wij leveren interim of vaste product owners door heel Nederland. Laat ons jou helpen de perfecte match te vinden.