Een product owner aansturen

5,6 minuten leestijd

Product owner is een jong beroep dat volop in ontwikkeling is. Om optimaal te kunnen presteren is het daarom belangrijk dat een product owner de juiste ondersteuning krijgt vanuit zijn organisatie. In dit artikel beschrijven we wat je als manager kunt doen om hierbij te helpen.

1. Mandaat vanuit het management

Een product owner is de spin in het web rond de ontwikkeling en het beheer van digitale producten. Dit betekent; lastige keuzes maken en samenwerken met collega’s uit de gehele organisatie. Naast de hoeveelheid en diversiteit aan werk, kan de hoge verantwoordelijkheid voor de nodige stress zorgen.

Als manager kun je een groot verschil maken door de product owner rugdekking te geven dat de keuzes die hij maakt en de bruggen die de product owner bouwt door het management gesteund worden. Zo geef je de product owner het vertrouwen om zelf knopen door te hakken, wat niet alleen de snelheid en effectiviteit van je projecten verhoogd, maar ook zijn of haar tevredenheid en werkgeluk.

2. Support bij het ontwikkelen van een product visie

Een visie ontwikkelen bestaat uit het omvormen van opgedane ervaring naar een toekomstbeeld. Uit ons onderzoek blijkt echter dat 40% van de product owners in Nederland minder dat 3 jaar ervaring heeft in zijn rol. Een visie vormen kan hierdoor een grote uitdaging zijn.

Om eigenaarschap over zijn of haar rol te nemen, is het zeer belangrijk dat een product owner zijn of haar eigen visie kan vormen en een koers kan zetten voor het team. Je kunt een product owner hierin helpen door niet alleen jezelf als manager beschikbaar te maken om kennis te delen, maar bijvoorbeeld ook de hoogste baas of een belangrijke klant.

Zo is de product owner voor het vormen van zijn of haar visie niet afhankelijk van uitsluitend eigen ervaring, maar kan de product owner ook putten uit de kennis van ervaren professionals die het product en de markt door en door kennen.

3. Realistische budgetten

Een goed afgestemd budget is over meerdere assen belangrijk. Niet alleen schept het een kader voor de mogelijkheden, maar is het voor een product owner ook een stuurmiddel om te kijken of de ontwikkeling wel op koers ligt. Zo kan het bijna net zo belangrijk zijn dat een project binnen budget wordt opgeleverd als dat het een hoge meerwaarde voor de eindgebruiker realiseert.

Wil je dat een product owner hele producten kan bouwen of beheren, dan zul je hier ook voldoende budget beschikbaar voor moeten stellen. Wees hier zorgvuldig in, want het beschikbare budget wordt door de product owner gezien als een manier om het commitment van het management te peilen. Een vote of confidence, zou je kunnen zeggen.

Neem daarom de tijd om een budget beschikbaar te maken dat goed aansluit bij de doelen die je stelt voor de product owner. Wil je meer informatie over hoe je een passend budget vaststelt? Lees dan onze praktische tips in de Cirkel van Ownership model.

4. Tijd om écht te kunnen ownen

Doorlooptijd is voor heel veel stakeholders een belangrijke graadmeter voor succes. Dat beeld loslaten kan lastig zijn en kan dus invloed hebben op hoe lang en hoe veel aandacht de product owner en zijn team aan het project kunnen geven

Is de doorlooptijd te kort om echt goed over zaken na te denken, dan dwing je een product owner minder zorgvuldig te zijn in de beslissingen die hij neemt. Ook zet je de hem of haar enorm onder druk, wat van directe invloed is op de kwaliteit van zijn werk én zijn werkgeluk in de functie. Wij begrijpen als geen ander dat een nieuwe feature vrijwel altijd ‘gisteren’ opgeleverd moet zijn, maar probeer je hoofd koel te houden bij het stellen van deadlines. Zowel de product owner als de eindgebruiker zullen je dankbaar zijn.

Zit je voor je gevoel in de knoop en heb je eigenlijk te veel projecten lopen en te weinig tijd om deze zorgvuldig op te leveren? Het is verleidelijk je enorm te verdiepen in timemanagement en zo proberen alles tegelijk te doen. Je haalt waarschijnlijk betere resultaten door simpelweg ‘nee’ te zeggen op een aantal projecten, zodat het team hetgeen dat ze wel doen tenminste goed doen.

Kom je er toch niet uit? Bel ons dan. We helpen je graag uit de brand door een aantal projecten uit handen te nemen waardoor jouw team zich kan focussen op waar ze goed in zijn.

5. Een veilige omgeving voor ownership

Als je wilt dat een product owner eigenaarschap neemt over zijn of haar projecten, dan moet hij of zij het vertrouwen hebben niet geslachtofferd te worden wanneer het fout gaat. Door fouten maken een onderdeel te maken van je cultuur, creëer je een veilige omgeving waarbij iedereen zich vrij voelt om met nieuwe technieken te experimenteren. Dit komt de flexibiliteit en innovatie van je organisatie sterk ten goede.

In plaats van er alles aan te doen om de marge voor fouten te minimaliseren, zouden wij daarom aanraden om vooral maximaal van fouten te leren. Door bijvoorbeeld tijdens een stand up of een townhall meeting ruimte te geven om naast successen ook fouten te delen, kunnen collega’s hiervan leren zonder dezelfde fout te maken. Veiligheid staat hierbij voorop, anders wordt het opnieuw een situatie waarbij fouten worden gezien als vergif.

6. Mentor / coach

Voor een product owner is geen dag hetzelfde. Elk project is anders, en zo komt een product owner vaak voor uitdagingen te staan die hij of zij nog niet eerder heeft meegemaakt. Denk hierbij niet alleen aan technische challenges in de ontwikkeling van een product of dienst, maar ook organisatorische uitdagingen zoals het verkrijgen van budget of een draagvlak.

Het is daarom voor zowel het succes van het project als het ontwikkelpad van een product owner verstandig om hem of haar te voorzien van een ervaren coach. Dit hoeft niet één persoon te zijn, maar kan uit een netwerk van professionals (intern of extern) bestaan waar hij advies kan ophalen om specifieke uitdagingen op te lossen.

Ontbreekt het in je organisatie aan een ervaren mentor of coach? Neem contact met ons op en we helpen je graag uit de brand!

Conclusie

Hoewel je bij het aannemen van een product owner op de eerste plaats kijkt naar de gewenste skills en mentaliteit, komt er veel meer bij het vak kijken dan alleen inhoudelijke kennis. Een product owner fungeert als spin in het web en zal talloze extra vaardigheden moeten ontwikkelen om zich succesvol in de organisatie te kunnen bewegen. Geef hem daarom de tijd en ondersteuning om in de rol te groeien, het betaalt zich meer dan uit.

Ontbreekt het in je organisatie aan een ervaren mentor of coach? Neem contact met ons op en we helpen je graag uit de brand!

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant