Google Analytics 4

7,1 minuten leestijd

Op 1 juli 2023 stopt jouw huidige Google Analytics account met het meten van data. De nieuwe versie van Google Analytics, ook wel GA4 genoemd, is compleet anders dan wat je nu gewend bent. Ook zal de data van je huidige account niet overgezet worden naar de nieuwe versie. Kortom: als je nu niet bezig bent met jouw nieuwe Google Analytics inrichten, dan heb je straks een groot probleem. 

Google brengt wel vaker updates uit rond Google Analytics, wat in het ergste geval betekende dat je de tracking code moest updaten of dat rapporten er anders uitzagen. Dit keer is het anders. Google Analytics 4 is een complete ‘overhaul’ van het platform. Deze update betekent dat je niet alleen een nieuwe tracking code nodig hebt, maar dat het platform zoals je het kent plaats zal maken voor een geheel nieuwe versie. 

Wees gerust, de definitieve overstap naar GA4 kun je nog wel even voor je uitschuiven. Momenteel bevinden we ons nog in een beta-fase waarin je het platform wel kunt gebruiken, maar het nog niet alle functionaliteiten bevat die je nodig hebt. Omdat je een nieuwe property moet aanmaken en je historische data daarmee verloren gaat, is het wel belangrijk om nu alvast een paar acties te nemen.

Historische data gaat verloren

De nieuwe versie van Google Analytics heeft vrijwel niets meer met het oude platform te maken. In de praktijk betekent dit dat je wel je huidige Analytics account kunt behouden, maar binnen deze account een nieuwe property zal moeten aanmaken.

Dit is de hoofdreden waardoor veel bedrijven er nu alvast voor kiezen de nieuwe tracking code te installeren en deze tegelijkertijd te laten draaien met de huidige tracking code. Zo behouden ze de oude versie om hun rapportages mee te maken, maar verzamelen ze in het nieuwe profiel alvast data voor als iedereen echt over moet.

Een GA4 property aanmaken

Om een GA4 property aan te maken, klik je links onderin op het tandwiel en ga je daarna in de middelste kolom naar ‘GA4 Setup Assistant’.

Google analytics 4 - Property aanmaken

 

Vervolgens verschijnt er een wizard waar je op de blauwe knop ‘get started’ kan klikken en daarna op ‘create property’. So far, so good.

De nieuwe tracking code installeren

We raden aan om de huidige tracking code niet  te vervangen, maar om de nieuwe tracking code naast de huidige tracking code te laten draaien. Je kunt de nieuwe tracking code vinden door je nieuwe GA4 property te openen, op het tandwiel te klikken en vervolgens in de middelste kolom bovenaan op ‘setup assistant’ te klikken. 

In het volgende scherm klik je vervolgens op ‘tag installation’.

Google analytics 4 - Nieuwe trackingcode

 

Het is misschien wat omslachtig, maar je bent er bijna. 🙂

Je krijgt nu een scherm te zien met jouw website naam. Als je hier op klikt, kun je er voor kiezen om de code zelf te kopiëren en op de je website te plaatsen, of instructies voor Google Tag Manager.

Google analytics 4 - Google tag manager

 

Als je deze tracking code in de <head> van elke pagina op de website plaatst, dan meet je nieuwe GA4 property netjes wat er op de website gebeurt. Verwijder je oude tracking code nog niet, want tot GA4 de nieuwe standaard wordt, kun je voorlopig nog de oude versie blijven gebruiken.

Doelen instellen in GA4

Nu je een nieuwe property hebt en de tracking code is geïnstalleerd, kun je verder met het instellen van conversies. Bij Productowner.nl bieden we verschillende case studies en het product owner onderzoek aan, waarvan we graag meten of mensen het downloaden. Voorheen konden we dit meten door eenvoudige ‘goals’ in te stellen, maar dat is helaas iets ingewikkelder geworden.

Als je wilt meten hoe vaak iemand op een ‘bedank pagina’ is gekomen, bijvoorbeeld na het invullen van je contactformulier, dan zijn er nu twee handelingen nodig. Om te beginnen klik je in het menu aan de linkerkant op ‘configure’. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle ‘standaard events’ die GA4 meet op je website. Klik rechtsboven op ‘create event om te starten.

Google analytics 4 - Event maken

 

Als je jouw nieuwe event een naam wilt geven, zie je meteen een dropdown met bestaande event namen naar voren komen. De naam die je geeft is straks belangrijk, dus gebruik de naming conventions die je in de lijst ziet en geeft jouw event een naam die je kunt herkennen. Wij willen downloads van onze case studies meten, dus kiezen we voor ‘lead_casestudy’.

Google analytics 4 - Custom event name

 

De volgende stap is het invoeren van ‘Matching conditions’. Waar dit voorheen zo simpel was als ‘iemand die op deze url komt’, moeten we nu iets meer invoeren. Zo moeten we nu ‘alle’ voorwaarden meegeven die bij het event horen. In ons geval gaat het om een pageview, dus kiezen we voor ‘event name’, ‘equals’ en ‘pageview’. Vervolgens vullen we dit aan met de specificatie om welke pagina het gaat:

Google analytics 4 - Matching conditions

 

Als je op ‘save’ klikt, is het event nu aangemaakt in GA4. je ziet het pas na 24 uur terug in de lijst, dus geen paniek als je het niet direct tussen de standaard events terugziet.

Event aanmaken in Tag Manager

Voordat je het event ook echt gemeten wordt, zullen we nog een stukje code moeten toevoegen in de Google Tag Manager. Om te starten open je de Tag Manager en klik je op de blauwe button om een nieuwe tag aan te maken. Er vouwt een menu uit, waar je kiest voor een ‘GA4 event’.

Google analytics 4 - Tag type

 

Bij ‘configuration tag’ selecteer je ‘none – manually set ID’. Vervolgens vraagt GTM om je ‘measurement ID’. Dit is een code die je ophaalt uit het GA4 profiel in Analytics. Om de measurement ID op te halen, klik je in GA4 op het tandwiel en daarna op ‘data streams’, waar je jouw website opnieuw selecteert.

Google analytics 4 - Data streams

 

Nu opent zich een scherm waar je bovenaan de measurement ID kunt vinden. Kopieer deze, zodat je hem bij de Tag Manager in kunt voeren.

Google analytics 4 - Measurement ID

 

Het derde en laatste veld vraagt om de ‘event name’. Bij het aanmaken van je event in de vorige stap, moest je het een naam geven. Er kwam toen meteen een lijst met bestaande namen naar voren en ons advies was een naam te kiezen in hetzelfde format. Wij kozen voor ‘lead_casestudy’, en vullen dat hier ook in.

Google analytics 4 - Configuration tag

 

Tot slot wil je een trigger instellen wanneer de event code wordt geactiveerd. In ons geval willen we dat dit gebeurt als mensen op de bedankpagina komen na het downloaden van een case. Als je een trigger voor het event in wilt stellen, krijgen we eerst een overzicht van alle bestaande triggers. Klik hier rechtsboven op het plus icoon om een nieuwe aan te maken.

Google analytics 4 - Trigger instellen

 

Hier kiezen we dat het om een ‘page view’ gaat. Vervolgens specificeren we dat het om een ‘page url’ gaat en geven de url op zodat we dat ook in de oude versie van Google Analytics zouden doen.

Google analytics 4 - Trigger configuration

 

Door de nieuwe tag en trigger te publiceren, is de event code nu aangemaakt en zal je hem terugvinden onder de events in GA4. Het duurt tot 24 uur voor hij terugkomt in het overzicht, waarna je aan de rechterkant de optie ‘mark as conversion’ kunt aanvinken. Voortaan zal GA4 het event meenemen als conversie in haar rapportages.

Google analytics 4 - Conversie

Conclusie

Een event aanmaken was best een gedoe, vergeleken met de vorige versie. Het is een teken aan de wand voor wat er gaat komen. De nieuwe versie van Google Analytics belooft eindeloze mogelijkheden voor nauwkeurige attributie, A.I. learning en meer. Maar voorlopig is het vooral nog even wennen aan de nieuwe rapportages en de nieuwe manier van meten. We hopen dat dit artikel je op weg geholpen heeft bij het instellen van jouw GA4 property!

Direct een interim product owner inhuren of ben je zelf een ZZP product owner en ben je op zoek naar meer werk? Ook hier kunnen we je mee helpen.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant