Low code & No code

5,1 minuten leestijd

Veel bedrijven lopen momenteel tegen dezelfde grote uitdaging aan; voldoende goed personeel aan trekken voor software development. Software developers met gezond verstand (en een LinkedIn kanaal) moeten tegenwoordig de recruiters van tientallen opdrachtgevers van zich af schudden. Er worden steeds hogere salarissen geboden en bedrijven proberen developers steeds jonger binnen te halen. De grote schaarste zorgt voor negatieve gevolgen voor bedrijven die zich online door willen ontwikkelen en verder willen digitaliseren. De combinatie van deze digitalisering en het tekort aan ICT’ers zorgt voor een nieuwe ontwikkeling, namelijk low code en no code development.

Omdat je vaak niet het enige bedrijf bent dat een website, planningstool, opleidingsapp of personeelsplatform nodig heeft, kunnen dit soort herhaaldelijk benodigde applicaties ook anders opgebouwd worden. Zo kun je met deze methodes, met minimale kennis van coderen of zelfs zonder codering dit soort websites, apps, platformen en andere software ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen Low Code en No Code?

Deze twee termen zijn nauw aan elkaar verwant maar toch zit er verschil tussen deze begrippen. Wat ze gemeen hebben is dat het beide vormen van softwareontwikkeling zijn die werken vanuit een visuele benadering. Daarbij geven de namen het grote verschil al weg, no code biedt development zonder dat er programmeren aan te pas komt, waar bij low code development veel minder dan oorspronkelijk gecodeerd hoeft te worden.

No code is gericht op de gewone zakelijke gebruiker, die zonder kennis van coderen een applicatie in moet kunnen richten. Denk hierbij aan het vrij simpel toevoegen van onderdelen door te slepen, het toevoegen van een logo en het instellen van een aantal kleuren. De focus in deze vorm van development ligt op een simpel mogelijke gebruikerservaring.

Low code is bedoeld voor de ontwikkelaar met een goede basis kennis van development, hierbij zijn herhaaldelijke processen versimpeld naar een visuele editor, maar moeten bijvoorbeeld borders, verwijzingen of acties nog wel ingesteld worden. De focus bij deze vorm van development ligt op snelheid toevoegen.

Van coderen naar low code & no code

Hoe ziet de toepassing van low code en no code er uit?

Vaak worden low code en no code platformen ontwikkeld voor een specifieke doelgroep die hun eigen software/applicaties willen bouwen waarbij veel overeenkomsten zijn. Waarbij voorheen alles vanaf de basis gecodeerd werd heb je bij low code en no code platforms de mogelijkheid om door middel van het slepen en verwijzen van visuele elementen code te creëren. De visuele elementen bevatten aan de achterkant de gemeenschappelijke code van deze elementen en passen dit aan op basis van de instelling die jij het geeft. Met behulp van ingebouwde widgets kan je functies en visuele elementen toevoegen aan je applicatie/software. Je koppelt hierin ook variabelen en acties aan elkaar. Zo bespaar je veel tijd en heb je ook een stuk minder, of zelfs geen kennis nodig van software development.

Wat is de toekomst van coderen met low en no code?

“The future of coding is no coding at all” – Chris Wanstrath, CEO and co-founder of GitHub

Chris Wanstrath, en veel anderen, beweren dat low code en no code de toekomst zijn. In de toekomst zal er een stijging zijn van het aantal software developers, maar deze software developers zullen over het algemeen minder kennis hebben van coderen. Je ziet bedrijven zoals Mendix immens hard groeien. Mendix is één van de grootste aanbieders op het gebied van low code en no code platforms. Tijdens de coronaperiode is er een enorme stijging geweest in de vraag naar low code en no code platforms doordat bedrijven genoodzaakt werden processen te digitaliseren. Zo hielp Mendix de gemeente Rotterdam binnen 10 dagen een app te ontwikkelen voor de aanvraagprocedure van financiële steun, die nu wegens succes landelijk gebruikt wordt. Het optuigen van een custom build app zou te lang duren, het handmatig verwerken van alle aanvragen was onbegonnen werk en ze zouden simpelweg handen te kort komen. In deze veelbewogen tijd van digitalisering helpen low code en no code platforms de vraag naar nieuwe software en applicaties op te vullen.

Wat zijn de voordelen van low code en no code?

Low code en no code zijn termen die je nog veel gaat horen in de komende jaren. Als je kijkt naar de voordelen die het te bieden heeft is dat meer dan logisch.

  • Lagere time-to-market en investering doordat er minder coderen bij komt kijken. Dit creëert meer ruimte voor innovatie in plaats van ontwikkeling.
  • Het projectrisico is lager, standaardfuncties zijn vaak inbegrepen die de beveiligingsrisico’s verlagen.
  • Eigen codering schrijven verhoogt de kans op errors, bij het gebruik van low code en no code is de kans kleiner dat fouten nog niet zijn verholpen.
  • Onderhoud en updates zijn makkelijker te bewerkstelligen. Meer werknemers binnen de organisaties hebben de kennis en toegang tot het platform om veranderingen te implementeren bij low code/no code.

Direct een interim product owner inhuren of ben je zelf een ZZP product owner en ben je op zoek naar meer werk? Ook hier kunnen we je mee helpen.

Wat zijn de nadelen van low code en no code?

Low code en no code zou dus de toekomst zijn van coderen, maar is dit wel altijd het geval? Er zijn ook nadelen, wij hebben ze even opgesomd.

  • Als ontwikkelaar ben je beperkt door de al ingestelde regels en kaders. Dit zorgt altijd voor beperkingen in functionaliteit en design.
  • De compatibiliteit tussen no code/low code platforms en andere applicaties is meestal beperkt. Zelf-gecodeerde software en applicaties kunnen gemakkelijker gekoppeld worden aan andere systemen.
  • Vendor lock-in: wanneer je gebruik maakt van een no code/low code platform, dan kan je vaak niet zomaar overstappen naar een ander platform. Je zit vast aan je leverancier die ook zomaar de kosten flink kan verhogen of grote organisatieverandering kan implementeren die negatief uitkomen voor jouw software of applicatie.

Bij Productowner.nl denken we graag mee over low code en no code platforms. Het past bij de hoge productiviteit van Agile projecten en laat zichzelf vaak makkelijk aanpassen. Wil je meer informatie over deze manier van software development, of ben je benieuwd hoe wij als product owners kunnen helpen bij dit proces? Neem dan contact met ons op.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant