De Product Owner Podcast

In de Product Owner podcast spreken we elke week met een interessante gast uit de wereld van digital. In deze podcast hoor je de echte ervaringen, lessen en tactieken van product owners, ondernemers en specialisten.

Elke week op woensdag komt er een nieuwe aflevering online

Pim Pot Product Owner Podcast

Alle afleveringen

De product owner podcast Apple podcast
De product owner podcast google podcast
De product owner podcast Spotify

#20 Goede verzending, een eis van de klant

Deze aflevering spreken we met Ramon Keijsers, head of product en founder van Paazl, een bedrijf dat zich richt op delivery experience. Want bij het verzenden van een pakketje komt tegenwoordig meer kijken dan alleen het plakken van een labeltje op de doos.

Toen e-commerce Nederland is 2009 bezig was om extra keywords in een tekst te krijgen en net online betalingen goed voor elkaar kreeg startte Ramon met Paazl. Om hiermee de volgende stap op te gaan lossen, het verzenden van deze pakketen. Als consument wil je namelijk niet het pijnlijke slachtoffer zijn van een ingewikkeld logistiek proces. Maar met 20 carriers, honderden formaten pakketten en consumenten in elke uithoek, hoe ga je dan de match vinden.

We duiken deze aflevering daarom in de wereld van e-commerce shipping, delivery experience en de stappen die we de komende jaren gaan maken en natuurlijk gaan we in gesprek over de product ontwikkeling door de jaren heen.

#19 Web3 & decentralisatie, wat je moet weten als PO

Deze aflevering spreken we met Shariff Lutfi, een product owner die bouwt aan blockchain infrastructuur voor web3 bedrijven. Veel onbekende woorden in deze eerste zin? We lopen er in deze aflevering rustig doorheen.

Na jaren gewerkt te hebben bij de top 3 banken van Nederland (ABN, Rabobank en ING), maakte Shariff dit jaar de overstap naar IOHK, een van de grootste blockchain onderzoeks- en ontwikkelbedrijven die het meest bekend is van de Cardano blockchain, dit bedrijf werkt fully-remote en heeft personeel over de hele wereld zitten.

We gaan vandaag in gesprek over hoe dat eigenlijk is om als PO fully-remote met je team te werken, wat deze nieuwe blockchain en web3 technologie allemaal te bieden heeft en waar we nu staan.

#18 Het grootste product owner onderzoek

Wat weten we nu eigenlijk over product owners in nederland? Tot drie jaar geleden was er nog nooit een onderzoek geweest binnen de Nederlandse markt. Maar nu weten we dat het gemiddelde salaris van een PO in Nederland op zo’n €5000 ligt.

Dat bleek uit het onderzoek dat productowner.nl een jaar geleden deed onder meer dan 1000 Nederlandse product owners en zo kwamen we achter veel meer dingen. In deze aflevering nemen we je mee door de hoofdbevindingen van het onderzoek van 2021 en leggen we je uit waarom we het dit jaar weer opnieuw gaan doen.

Het onderzoek van 2022 vast invullen, dat kan op: productowner.nl/onderzoek

#17 De scrum rituelen uiteengezet

Deze aflevering spreken we met Bram van Rijssel, de agile & lean mountaineer, en die titel claimt hij niet zomaar. Vijftien jaar geleden was hij al aan de slag als lean six sigma black belt voor UPD en leerde in de jaren daarna steeds meer over agile werken. Hier uit volgde rollen als product owner, agile coach en implementatie consultant van SAFe. Daarna startte Bram bij Eneco als Agile coach en groeide door naar Agile lead en pakte hierna deze zelfde rollen op voor de Hypotheekservicer Quion.

Waar ga je het dan over hebben als je zo’n grote agile expert in de podcast hebt, nou het leek mij tof om de scrum rituelen eens uit elkaar te gaan zetten. Welke rituelen heb je, hoe pas je ze toe, wat gaat er vaak goed of fout en wat hebben we er door de jaren heen van geleerd.

#16 Geen uurtjes, maar abonnementen

Bas van Steen, Marketing Madheads

Deze aflevering spreken we met Bas van Steen, head of bits and bytes bij Marketing Madheads, een bedrijf dat in de afgelopen jaren zijn hele business model omgooide. Van klassieke marketing agency met een volledig in-house team naar volledig downsizen, een recurring business model bouwen en bedrijven zelf leren hoe ze met hun marketing aan de slag moeten.

Dat betekent stoppen met campagnes inrichten voor bedrijven en aan de slag om software & training te leveren zodat iedereen het zelf kan. Bas stond aan het roer van de technische kant van deze ontwikkeling, met de altijd leuke keuzes als wat koop je nu en wat ga je zelf bouwen.

We gaan met Bas in gesprek over het omgooien van dat business model, het kiezen van je tooling, ga je kopen of bouwen en de challenges van SaaS.

#15 Je stakeholders écht begrijpen

Deze aflevering spreken we met Jediael Karim, net nieuw in het team van Productowner.nl. Na wat mooie gesprekken wilde Pim hem direct in de studio hebben. Hij werkte de afgelopen jaren onder andere als product owner bij de Nationale-Nederlanden, Eneco en Capgemini.

Door de jaren heen kwam hij stakeholders tegen in alle soorten en maten en maakte er een kunst van om deze écht te begrijpen, ook als deze in een compleet ander vakgebied zitten. Daarom leek het mij tof om in deze aflevering de wereld in te duiken van begrijpend luisteren, het creëren van een band en begrijpen wat voor type jouw stakeholder is. Want stakeholder management, is dat nou een verzamelnaam voor al het menselijk contact dat niet vanzelf gaat, of zit er meer achter?

#14 We moeten terug naar een 9 tot 5 mentaliteit

Milan van Bruggen, Pixelpillow

Deze aflevering spreken we met Milan van Bruggen, medeoprichter van Pixelpillow, een designbureau uit Zwolle dat zich bezig houdt met het ontwerpen van digitale producten die lang mee gaan. Al sinds 2005, de ‘Mambo open source tijd’, is Milan bezig om bedrijven de weg naar online te laten bewandelen. Als ontwerper werkte hij in die jaren aan honderden digitale producten. Naast zijn werk achter de computer is Milan ook de host van de Pillowtalk en Sailorman podcast.

Toch gaan we het vandaag niet hebben over UX, UI of podcasten. Nee we duiken een onderwerp in waar we allebei wel een mening over hebben. We moeten terug naar de 9 tot 5 mentaliteit. Of ja die stelling durft Milan wel aan te nemen, terwijl Pim heel erg goed gaat op het gevoel van vrijheid.

In deze podcast gaan we het hebben over het indelen van je werkweek, het recht op onbereikbaarheid en waar toch die gouden balans zit.

#13 Hoe regel je de IT als alles op een hoop wordt gegooid

Deze aflevering spreken we met Corné, oud politie detective van het high-tech crime team die de switch maakte naar IT. Na eerst zelf te hebben leren coderen ging hij aan de slag als scrum master bij KLM-Air France om daar door te groeien in de rol van product owner. Vanuit KLM maakte hij de overstap naar Sandwave.io, dat bedrijf ken je waarschijnlijk niet, maar dit is de technische partij achter enkele van de grootste hosting bedrijven van Europa.

Sandwave groeide sindsdien van 1 team van 8 mensen, naar 6 teams en 40 medewerkers nadat werd besloten om de software ontwikkeling van de groep te gaan centraliseren. Corné is daar nu product manager en met twee aanstormende product owners is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe tools. Tof aan Sandwave trouwens, dit bedrijf werkt fulltime remote terwijl het hele team wel in Nederland zit.

We gaan het met Corné hebben over hoe het is om gezamenlijke software te ontwikkelen voor een groep met verschillende bedrijven. Hoe het is om als product manager dingen over te dragen aan nieuwe product owners en hoeveel vrijheid je elk bedrijf geeft om vanuit een centrale code base hun eigen product te creëren.

#12 Deze boeken moet je gelezen hebben als product owner

Deze aflevering gooien we het thema om, niet de gast, maar het onderwerp staat centraal. We zetten de tofste boeken voor jou als product owner op een rijtje. Ben je geen product owner? Ook dan is deze boekenlijst interessant. We leggen uit waar de boeken over gaan en wat we er zelf van hebben geleerd.

We hebben collega Jochem uitgenodigd voor deze aflevering als de grootste boekenwurm van kantoor. Jochem is degene die er verantwoordelijk voor is dat elke collega in ieder geval vier boeken altijd in zijn kast heeft staan.

Meer over deze boeken vind je op: productowner.nl/boekenlijst/

#11 Winst halen uit een Agile transitie

Gert-Jan Danenberg, Scrum Academy

Deze aflevering spreken we met Gert-Jan Danenberg, Managing Director en Agile Coach van de Scrum Academy en een fervent muzikant die zelfs zijn band agile laat bewegen. Gert-Jan stond naast de vele muziekoptredens in 2015 ook al eens op het podium van TEDx en heeft een indrukwekkend aantal consultancy trajecten achter de rug. Zijn truc, leg de vinger op de sterke plek.

Waar de Scrum Academy begon als een echte academy, de naam verklapt het al een beetje, gaan Gert-Jan en zijn team steeds vaker dieper de organisaties in om ook na de training te zorgen voor het gewenste resultaat. Zo maken ze de stap van trainer naar een organisatie hulpstuk. Ze zijn vaak onderdeel van agile transities, maar in zo’n transitie, wat is dan eigenlijk de rol van een product owner en hoe maak je gebruik van zo’n verandering.

We gaan met Gert-Jan in gesprek over het goed inzetten van agile voor jouw organisatie en je rol als product owner in een agile transitie.

#10 De Skills van een Product Owner

Willem Vermaak, Xebia Academy

Deze aflevering spreken we met Willem Vermaak, ooit begon hij zijn carièrre op de Koninklijke militaire academie om vervolgens in dienst te treden bij de landmacht, maar na een paar jaar wisselde hij van koers. Hij werd producer en product manager bij Spil games, ging aan de slag als Scrum master bij Team51 en de Persgroep en werd Agile Coach bij Prowareness. Ondertussen is Willem directeur operations bij misschien wel de grootste scrum trainer van Nederland, de Xebia Academy en is hij al bijna 5 jaar gecertificeerd trainer van Scrum.org.

Daarnaast is Willem bekend als een van de schrijvers van het tofste product owner boek van Nederland, 50 tinten nee. We gaan met Willem in gesprek over backlog management, stakeholder management, het ontstaan van het boek en hoe je als PO je shit goed op orde houdt.

#9 Hard groeien met één verhaal (e-learning)

Deze aflevering van de Product Owner Podcast spreken we met Joost Uitdewilligen, een echte learning & technology expert die er elke dag aan werkt om medewerkers beter bij hun bedrijven te betrekken en meer te laten leren. In zijn rol als creatief directeur en mede-eigenaar van TinQwise neemt hij grote & kleine organisaties aan de hand om online leren (e-learning) onderdeel van hun HR te maken. Want je bedrijfsverhaal vertellen aan je eerste 20 medewerkers lukt wel, maar hoe zorg je dat medewerker 2612 daar ook van op de hoogte is.

Hoe doe je dat bijvoorbeeld met elke nieuwe fietskoerier die bij Thuisbezorgd begint? Of de duizenden extra medewerkers van Rituals die rond de feestdagen starten? En hoe hou je alle Picnic medewerkers op de hoogte van de veiligheidseisen? Het schijnt dat Joost daar het antwoord op heeft.

We gaan met Joost in gesprek om meer te ontdekken over hoe je bij snelle groei toch je cultuur en verhaal kan behouden, en kan zorgen dat nieuwe medewerkers zo snel mogelijk up-to-speed komen.

#8 De FAX gaat er uit, relativeren met digitalisering

Maarten van Nielen, Rassers Advocaten

Deze aflevering spreken we met Maarten van Nielen, al meer dan 20 jaar kantoordirecteur bij Rassers Advocaten. Daarmee is hij onder andere verantwoordelijk voor de IT van het bedrijf. Terwijl Linkedin vol staat met AI, AR, VR en de volgende generatie applicaties op web3 was de rechtspraak deze maand bezig met het uitfaseren van de FAX.

We hebben Maarten deze week uitgenodigd om ons beeld van het ‘normaal’ wat bij te schaven en in kaart te brengen wat kunnen leren van 20 jaar geleden, toen ISDN er net voor zorgde dat je gebeld kon worden tijdens het internetten.

#7 Klokje rond product ontwikkelen met 150 dev’s

Arno Ham, Sana Commerce

Deze aflevering van de Product Owner Podcast spreken we met Arno Ham, Chief product officer bij Sana Commerce, een partij zich heeft toe heeft gelegd op B2B e-commerce waarbij het ERP systeem als de motor van de shop fungeert. Klinkt deze naam je nog niet bekend, via deze webshops bij elkaar wordt jaarlijks meer omzet gedraaid dan via Coolblue en Bol.com bij elkaar.

Nog cooler, waar Arno ooit begon als enige PO op een team met 5 developers, ontwikkeld hij nu met 8 PO’s en 150 developers wereldwijd aan dit product. Maar hoe zorg je nou voor succesvolle product ontwikkeling als je developers in Nederland, Oekraine, Colombia en Sri lanka zitten met alle cultuurverschillen van dien?

We gaan met Arno in gesprek om meer te ontdekken over het groeien van je product ontwikkel teams en hoe je deze teams verbonden houdt, ook als ze duizenden kilometers uit elkaar zitten.

#6 Iteratief veranderen

Deze aflevering spreken we met Marieke Kraak, een ware changemaker die het net even anders aanpakt. In haar rol als programmamanager en facilitator begeleidt zij grote en kleine instellingen met grote veranderingen. Hoe pak je het nou aan, als je een ziekenhuis moet gaan begeleiden in het verbeteren van hun bereikbaarheid… Marieke maakt er een iteratief proces van, want veranderen met een vastgesteld plan werkt net als bij productontwikkeling een stuk minder goed dan tussentijds testen, luisteren naar de gebruikers en de koers daar op aanpassen.

We gaan met Marieke in gesprek om meer te ontdekken over haar aanpak van dit soort veranderingen en proberen te ontdekken hoe je change nou agile maakt.

#5 Écht Agile werken

Deze aflevering spreken we met Astrid Claessen, een doorgewinterde agile expert, die deel uit maakte van meer dan 10 agile transities bij bedrijven als ING, Tele2 en Delta Lloyd. 12 jaar geleden was zij al onderdeel van de agile transitie die Rabobank international toen maakte. Vandaag de dag werkt ze als zelfstandig agile coach, traint ze onder andere product managers en wordt ze door diverse schrijvers ingezet om boeken over scrum en agile te reviewen.

We gaan met Astrid in gesprek om meer te ontdekken over haar visie op agile werken, de voordelen en beperkingen en de veelvoorkomende aannames rond Agile en haar frameworks.

#4 Van AH naar AI met je boekhouding

Deze aflevering spreken we met Nico, oprichter van Finnerz. Finnerz noemt zichzelf de slimste online boekhouder van Nederland. En daarmee hebben ze het niet meer over de rekenkracht van Nico zelf, maar over de toepassing van artificial intelligence om boekhouden ‘automatisch’ te laten verlopen. Toch kwamen klanten van Finnerz vaak nog aan met een Albert Heijn tas vol bonnetjes en papierwerk. Deze week gaan we met Nico in gesprek om te ontdekken hoe je je klanten nou meeneemt in de reis van AH naar AI.

#3 Producten ontwikkelen voor en met je klant

Marieke Morsch, Online department

Deze aflevering van de Product Owner podcast spreken we met Marieke, een ware digitale duizendpoot. Haar ervaring rijkt van een eigen online shop tot marketeer en van digitaal strateeg tot product owner. Ze is een ware specialist als het aankomt op ideation en design thinking, met een passie voor klantcentrale productontwikkeling. Vandaag de dag werkt ze onder andere als innovation lead voor de Rotterdamse UX experts van Online Department.

In deze aflevering gaan we met Marieke in gesprek om meer te ontdekken over haar manier van klantcentrale productontwikkeling.

#2 Software as of with a Service

Deze aflevering spreken we met Mark van den Berg, een marketing automation specialist en tegenwoordig directeur van Spotler. Een SaaS oplossing voor het versturen van emails. Mark maakte in de afgelopen jaren van dichtbij mee dat het bedrijf over werd genomen door investeringsmaatschappij CNBB en zag door de jaren heen de wildgroei aan nieuwe SaaS concepten gebeuren. Het streven van Mark en Spotler, geen SaaS maar SwaS, software with a service.

In deze aflevering ga ik met Mark in gesprek om meer te onderdekken over SaaS, SwaS en hoe het is om binnen een groep gezamenlijke plannen uit te werken in een roadmap.

#1 Innoveren met AI

Christel Schuurman, Please ask M

Deze aflevering spreken we met Christel Schuurman medeoprichter en technisch directeur van Please ask M. Je denkt misschien, wie is M en wat kan ik hem of haar vragen dan?

Dit blijkt de afgekorte naam te zijn van Michiel, de eerste versie van deze kunstmatige assistent, die in 2019 al werd getest bij Postillion hotels. Deze ‘digitale servicebaliemedewerker’ kan zelf mails en andere digitale aanvragen beantwoorden en zorgt daarmee dat personeel zich weer kan focussen op wat ze graag doen, klantervaring verbeteren.

We gaan met Christel in gesprek om te ontdekken hoe het is om als jonge vrouw een tech start-up te ontwikkelen; hoe je vertrouwen wint bij gebruikers met een autonome oplossing en hoe zij dit SaaS product in de afgelopen jaren hebben doorontwikkeld.

Pim Pot

De Product Owner Podcast wordt gehost door Pim, hij is naast zijn werk als product owner al jaren geïnteresseerd in alle ontwikkelingen in de wereld van digital. Hij zoekt elke week uit wat we kunnen leren van andere product owners, specialisten en ondernemers.