Waar verdien je het meeste salaris?

2,7 minuten leestijd

Om meer inzicht te krijgen in het salarisverschil tussen mannen en vrouwen hield Productowner.nl in 2021 een onderzoek onder meer dan duizend product owners in Nederland. Hier kwamen opvallende verschillen uit, zoals dat vrouwen gemiddeld 10% minder verdienen en dat product owners in Overijssel bijna €1.000 minder verdienen dan hun collega’s in Noord-Holland.

Vrouwelijke product owners trekken aan het kortste eind

Dat Nederlandse vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen is al langer bekend. Volgens het nationale salaris onderzoek van Nyenrode bleek echter dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in twee jaar tijd gehalveerd te zijn van 10% (2019) naar 5% (2021).

Volgens ons onderzoek blijkt de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke product owners echter nog steeds even groot te zijn als ooit tevoren; het gemiddelde salaris voor een mannelijke product owner lag in 2021 op €5.176 en dat voor vrouwen op €4.641. Als vrouwelijke product owner in Nederland verdien je zo gemiddeld 10,34% minder dan je mannelijke collega’s. Lees hier meer over het gemiddelde salaris voor een product owner

Product owner salaris verschil tussen man en vrouw

Salaris per provincie

Ook hebben we gekeken wat het gemiddelde salaris is per provincie. Zo blijkt dat product owners in Noord-Holland met een gemiddeld salaris van €4.900 het meeste verdienen, waar Gelderland met een gemiddeld salaris van €4.650 een sterke tweede plaatst pakt. In Overijssel worden product owners het slechts betaald, daar ligt het gemiddelde salaris op €3.950.

Ook is het opvallend dat minder dan 5% van de 1.000+ deelnemers aan het onderzoek werkzaam was in Zeeland of Drenthe, hoewel ze wel in deze provincies wonen (zie volgend onderdeel). Door het gebrek aan data hebben wij hen daarmee niet meegenomen in dit overzicht.

Werkzaam in provincie Bruto salaris per maand
Flevoland €4.250
Friesland €4.500
Gelderland €4.650
Groningen €4.250
Limburg €4.250
Noord-Brabant €4.350
Noord-Holland €4.900
Overijssel €3.950
Utrecht €4.500
Zuid-Holland €4.600

Waar je woont en waar je werkt maakt een verschil

We hebben net geleerd dat product owners in Noord-Holland het meest verdienen en in Overijssel het minst. Ook zagen we dat geen van de deelnemers aan het onderzoek werkzaam zijn in Drenthe of Zeeland.

Als we echter kijken naar het salaris op basis van waar de product owners wonen, dan krijgen we een heel ander beeld. Zo blijkt dat product owners rond de randstad nog steeds het hoogste salaris trekken, maar dat product owners uit Groningen, Limburg en Noord-Brabant hier dicht achter zitten. We kunnen speculeren dat zij of bereid zijn om een stuk verder te reizen of net een stukje slimmer zijn in hun salarisonderhandeling.

Hoewel we niet terugzagen dat product owners in Drenthe of Zeeland werken, zien we dat ze hier wel wonen en een gemiddeld salaris verdienen. Product owners uit Overijssel verdienen gemiddeld nog steeds het minste.

Woonzaam in provincie Bruto salaris per maand
Flevoland €5.150
Friesland €4.750
Gelderland €4.950
Groningen €5.000
Limburg €5.050
Noord-Brabant €5.050
Noord-Holland €5.150
Overijssel €4.350
Utrecht €5.000
Zuid-Holland €5.000
Drenthe €4.850
Zeeland €4.750

Over het onderzoek

Meer dan 1.000 product owners werkten mee aan ons onderzoek. Voor het eerst is er inzicht in het landschap van product owners in Nederland. De doelstelling was: ‘een begrijpelijk rapport dat product owners en haar stakeholders (managers, interne klanten, etc) inzicht geeft in hoe hun landschap eruit ziet.

Op zoek naar een product owner baan?

Ben je op zoek naar een gave product owner baan? Wij helpen je graag verder! Klik hier voor alle vacatures van onze klanten.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant