3.5 minuten leestijd

De zoektocht op google naar ‘wat doet een product owner’ levert ongeveer 50.000 resultaten op in Google. En geen van die is hetzelfde… Dat zegt misschien ook al wel iets over het dynamische van de rol. We hebben hieronder vier varianten gemaakt op wat het in onze ogen is.
 

In de voetbalkantine

Een product owner is een soort projectmanager, vaak van een website of computerprogramma. Je focust je zo veel mogelijk op hoe je die site of dat programma zo tof mogelijk maakt voor de mensen. En dus een stuk minder op dat iedereen in het project zijn werk wel doet. Dat moeten ze zelf gewoon goed regelen.
 

Op een netwerkborrel

Een product owner is het spin in het web tijdens de ontwikkeling van een (software)product. Je kerntaak is het product zo waardevol mogelijk te maken voor de gebruiker. Het is een rol in Agile software ontwikkeling, dus het is heel dynamisch.
Stakeholder management is stiekem wel 50% van het werk. Want alleen door continu te syncen met stakeholders krijg je goed door wat wel en niet werkt. Het allertofste is wanneer je in gesprek raakt met de gebruiker. Klinkt heel gemakkelijk, maar dan haal je echt de goudklompjes uit het zand.
 

Geen tijd om het uit te leggen

“Ik ga je een (Engelstalig) filmpje doorsturen, daarin wordt het perfect uitgelegd:
 

Als tekst op een website

Je bent als product owner verantwoordelijk om de waarde van het product van de klant te maximaliseren en succesvolle deliverables op te leveren voor zowel de klant als voor de eindgebruiker. De rol van een product owner varieert enorm, afhankelijk van de omgeving met welke stakeholders, teams en project je te werk gaat. Je neemt het perspectief vanuit verschillende niveaus. Van bedrijfsstrategie en visie tot de productontwikkeling.
Samen met het development team werk je in een Scrum Framework en wordt er geknald om aan de wensen van de klant en eindgebruikers te voldoen. Dit wordt gedaan door een 10 te scoren en niet met minder genoegen te nemen. De volgende skills zijn hiervoor van belang; bedrijfsstrateeg, stakeholder management, productontwerper, marktanalist, klantcontact en projectmanager.
Om alle stakeholders en teams tevreden te houden en het project succesvol te maken focust een product owner zich op de volgende aspecten;
 • Begrijpen en uitwerken van de wensen en behoeftes van de opdrachtgever en overige stakeholders (erg belangrijk de eindgebruiker) in een visie en doelstellingen.
 • Creëren en beheren van de productvisie, productstrategie, product roadmap en release Burn-up Chart om stakeholders te informeren over de volgende stappen die moeten worden ondernomen voor het product.
 • Bewaken en het rapporteren van de voortgang van de productontwikkeling.
 • Schatting maken van de benodigde tijd, budget en impact van de productontwikkeling en implementatie.
 • Benodigdheden van verschillende stakeholders verzamelen en deze prioriteren.
 • Organiseren en prioriteren van product backlog en het leiden van backlog refinement sessies en deze bespreken met de stakeholders en het scrum team.
 • Opstellen van Epics, User Stories en Story Lines en concretiseren met bijhorende requirements.
 • Voorbereiden en hosten van spint reviews, demonstreren wat done is en wat niet done is, feedback krijgen van de stakeholders en samenwerken aan de volgende stappen om de waarde van het product te optimaliseren.
 • Testen van productonderdelen en deze accepteren of afkeuren aan de hand van de requirements.
 • Het beheren en prioriteren van de product roadmap, scope en bijkomende budgetten en resources met het team, opdrachtgever en overige stakeholders.
 • Opstellen van een business case voor een nieuw product en het organiseren van workshops om met de stakeholders de waardebepaling van het product backlog items voor het bedrijf te bepalen.
Voor ons zijn er een aantal punten waar een top product owner aan moet voldoen
– Klant staat altijd centraal
– Het nemen van extreme ownership
– Begrijp je stakeholders en hun behoeftes
– Heldere doelstellingen en visies
– Product backlog management
Mocht je nog vragen hebben of meer informatie zoeken. Neem dan contact met ons op en maken wij graag tijd voor je vrij. Direct een product owner inhuren of interesse in de product owner in de praktijk training? Ook hier kunnen we je mee helpen.

Deel dit bericht

Wil je meer weten?