Wat doet een product owner?

5 minuten leestijd

De zoektocht op google naar ‘wat doet een product owner’ levert ongeveer 50.000 zoekresultaten op, maar geen van die is hetzelfde… Dit zegt ook wel iets over de dynamiek van het beroep. Daarom kan het lastig zijn om mensen uit te leggen wat het nou precies inhoudt. Wij vinden product owner de leukste, mooiste en belangrijkste baan van Nederland. Daarom hebben wij hieronder 5 beschrijvingen genoteerd die het vak uitleggen.

In de voetbalkantine

Een product owner is te vergelijken met een projectmanager, vaak van een website of computerprogramma. Een product owner focust zich zoveel mogelijk op hoe een IT-gerelateerd product of project het meeste waarde kan toevoegen voor de eindgebruiker. De focus van een product owner is dus niet op of het team zijn werk wel goed doet, dat is de verantwoordelijkheid van het team zelf.

Op een netwerkborrel

Een product owner is als een spin in het web tijdens de ontwikkeling van een (software)product. De kerntaak is het product zo waardevol mogelijk te maken voor de eindgebruiker. Een product owner maakt gebruik van de methodiek ‘Agile softwareontwikkeling’, een overkoepelende term voor meerdere methodes van softwareontwikkeling (zoals Lean software development & Scrum). Stakeholder management is stiekem wel 50% van het werk. Het continue peilen bij stakeholders wat wel en niet werkt is van groot belang. Een product owner gaat ook in gesprek met de eindgebruikers om zo tot een optimaal eindresultaat te komen.

Geen tijd om het uit te leggen

“Ik ga je een (Engelstalig) filmpje doorsturen, daarin wordt het perfect uitgelegd.” In een 15 minuut-durende animatie video legt Henrik Kniberg uit wat een product owner nou écht is. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan alleen de inhoud van dit filmpje, maar wij vinden het een erg goede samenvatting van de product owner.

Als tekst op een website

Je bent als product owner verantwoordelijk om de waarde van het product van de klant te maximaliseren en succesvolle deliverables op te leveren voor zowel de klant als voor de eindgebruiker. De rol van een product owner varieert enorm. De taken zijn afhankelijk van de omgeving, stakeholders, teams en het project. Een product owner neemt het perspectief vanuit verschillende niveaus. Dit gaat van bedrijfsstrategie & visie tot aan de productontwikkeling.

Volgens het product owner boek

Een product owner (ook vaak PO genoemd) is eindverantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van een digitaal product. Een digitaal product is bijvoorbeeld een website, een softwarepakket of een app en wordt gemaakt door een team samengesteld uit mensen met verschillende expertises. De product owner heeft deze verantwoordelijkheid gedurende de hele levenscyclus van het product. Van bedenken tot bouwen en van gebruiken tot doorontwikkelen.

Een product owner zet de gebruiker van het product centraal bij de keuzes die worden gemaakt, maar begrijpt ook dat er een (interne) opdrachtgever of sponsor van het product is. Vanuit de productvisie werkt de product owner samen met het development team in een Scrum Framework en wordt er geknald om aan de wensen van de klant en eindgebruikers te voldoen en zoveel mogelijk waarde te creëren. Dit wordt gedaan door een 10+ te scoren en niet met minder genoegen te nemen. De volgende skills zijn hiervoor van belang; bedrijfsstrateeg, stakeholder management, productontwerper, marktanalist, klantcontact en projectmanager.

De rol van een product owner

De rol van een product owner varieert enorm vanwege de verscheidenheid aan taken. De taken zijn afhankelijk van onder meer de werkomgeving, het aantal en type stakeholders, de omvang en vakvolwassenheid van de teams, en de omvang en de complexiteit van het product. Toch kunnen we, door naar vacatureteksten te kijken, een algemeen beeld schetsen van de werkzaamheden:

 • De meest belangrijke taak is het begrijpen en uitwerken van de wensen en behoeftes van de opdrachtgever en overige stakeholders, met nadruk op de eindgebruiker. Daarnaast moeten de benodigdheden van verschillende stakeholders verzameld en geprioriteerd worden. Meer hierover leggen we uit in onze stakeholder management training voor product owners.
 • Het creëren en beheren van de productvisie, productstrategie, product roadmap en release Burn-up Chart om stakeholders te informeren over de volgende stappen die ondernomen moeten worden voor het eindproduct. Meer weten? Bekijk onze productvisie training voor product owners.
 • Bewaken en het rapporteren van de voortgang van de productontwikkeling.
 • Een schatting maken van de benodigde tijd, budget en impact van de productontwikkeling en implementatie.
 • Het organiseren en prioriteren van de product backlog, het leiden van backlog refinement sessies en deze bespreken met de stakeholders en het scrum team.
 • Opstellen van Epics, User Stories en Story Lines, en dit concretiseren met bijhorende requirements.
 • Voorbereiden en hosten van sprint reviews, demonstreren wat done is en wat niet done is, feedback krijgen van de stakeholders en samenwerken aan de volgende stappen om de waarde van het product te optimaliseren.
 • Testen van productonderdelen en deze accepteren of afkeuren aan de hand van de requirements.
 • Het beheren en prioriteren van de product roadmap, scope en bijkomende budgetten en resources met het team, opdrachtgever en overige stakeholders.
 • Opstellen van een business case voor een nieuw product en het organiseren van workshops om met de stakeholders de waardebepaling van het product backlog items voor het bedrijf te bepalen.

Wil je meer leren over het vak en wat jouw rol is als product owner? Bekijk ons product owner boek, het praktisch gerichte handboek voor de Nederlandse product owners.

Hoe kijken wij naar een top product owner?

De product owner is van essentiële waarde, omdat deze zorgt voor focus, visie en regie. De product owner speelt een cruciale rol als verbinder tussen de business en IT en heeft bovendien een hyperfocus op het leveren van een waardevol product voor de gebruiker.

Voor ons zijn er een aantal punten waar een goede product owner aan moet voldoen. Deze punten staan bij al onze product owners centraal bij het coördineren van jouw IT project.

 • De klant staat altijd centraal

 • Het nemen van extreme ownership, in zowel gedrag als gevoel

 • het begrijpen van de behoeftes van stakeholders

 • Heldere doelstellingen en visies

 • Product backlog management

Wat is een goede product owner

Vragen of suggesties?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant