De top 35 grootste product owner werkgevers

3,4 minuten leestijd

Toen we deze blog schreven (september ‘21) waren er ongeveer 8.000 product owners in Nederland. Ondanks ons uitgebreide onderzoek onder product owners in Nederland hadden we nog geen goed beeld van waar dan de meeste product owners werken. In deze blog vind je de resultaten van het onderzoek naar waar de product owners nou werken door middel van een top 35 te maken. We leggen ook uit hoe we tot deze top 35 zijn gekomen en wat we hieruit kunnen concluderen.

De top 35

Positie Bedrijven & organisaties
Plek 1 t/m 3 ABN-AMRO, Rabobank en ING. De drie grootste banken hebben ieder ongeveer 400 product owners actief binnen hun bedrijf.
Plek 4 ASML, het Nederlandse techbedrijf heeft ongeveer 300 product owners in dienst.
Plek 5 Philips, het bedrijf met vele gezichten telt ongeveer 220 product owners.
Plek 6 Capgemini, een consultancy bedrijf met 210 product owners.
Plek 7 Telecomgigant KPN heeft 175 product owners in dienst.
Plek 8 De webwinkel Bol.com met 125 product owners.
Plek 9 Deloitte, een van de grootste dienstverleners in de financiële sector telt 100 product owners.
Plek 10 Het netwerkbedrijf Alliander heeft 75 product owners in dienst.
Plek 11 t/m 13 Vodafone, E&Y en de belastingdienst hebben allen ongeveer 70 product owners in dienst.
Plek 14 KLM telt 65 product owners.
Plek 15 t/m 19 Zowel NS, Vattenfall, UWV, Volksbank en PostNL hebben een product owner chapter van tussen de 50 en 60 mensen.
Plek 26 t/m 35 Stedin, Prorail, Coolblue, Jumbo, Rijkswaterstaat, ANWB, Gemeente Amsterdam, Politie, Essent & Booking.com. Al deze bedrijven hebben tussen de 25 en 35 product owners in dienst.

Onze conclusies

De conclusies die wij kunnen trekken op basis van dit onderzoek zijn:

 1. De top 35 biedt een arbeidsplaats aan 3.400 product owners. 0,01% van het Nederlandse bedrijfsleven aan de ene kant en 43% van de product owners aan de andere kant. De leiders in deze bedrijven hebben veel impact op hoe de rol zich door ontwikkelt in Nederland.
 2. Fintech bedrijven zijn de meest voorkomende werkgevers in deze lijst. Ongeveer de helft van de product owners is werkzaam bij bedrijven in de financiële sector.
 3. Het aandeel van de E-commerce branche is klein. Alleen Bol.com, Coolblue en Booking.com halen de top 35.
 4. We zouden meer onderzoek moeten doen naar de onderkant van de lijst. Hoeveel product owners zijn bijvoorbeeld de enige PO in het bedrijf waar ze werkzaam zijn? Naar onze schatting zijn het er ongeveer 2.500, maar die schatting is gebaseerd op ‘fingerspitzengefühl’ en niet op data. Meld je vooral bij ons als het je leuk lijkt om dat samen met ons te onderzoeken.

Hoe hebben we deze lijst samengesteld?

We hebben dit onderzoek in 1 dag gedaan. Het mag dus niet de titel academisch of afstudeerwaardig dragen (niet in de laatste plaats omdat we al een tijdje zijn afgestudeerd).

Om tot een top 35 te komen hebben we het volgende gedaan:

 • Met een Premium LinkedIn account gezocht op de functietitel ‘product owner’
 • Daarbij hebben we specifiek gefilterd op bedrijfsnamen die we hebben gehaald uit diverse lijsten
 • Die lijsten waren o.a.
  • De Twinkle100 (100 grooste webshops van Nederland).
  • De 100 bedrijven die de meeste werknemers tellen.
  • (Semi) overheden.
  • Onze eigen klantenlijst.
 • Vervolgens was het goed filteren. Het LinkedIn algoritme is goed, maar niet foutloos. We hebben op bedrijfsniveau en soms ook op profielniveau gekeken. Bijvoorbeeld of iemand daadwerkelijk nog wel bij het bedrijf in kwestie werkt. Ook keken we of de functietitel wel echt een product owner is zoals waar wij op doelen, en dat iemand dus niet de owner van een ZZP-bedrijf is en als functie product specialist is. Dit tellen wij niet mee als product owner.
 • Dubbele titels, zoals ‘product owner en agile coach’ of ‘product owner en product specialist’ hebben we gerekend als zijnde product owner.
 • Een freelancer die op dat moment bij het bedrijf de rol van product owner vervuld hebben we meegerekend.
 • We hebben niet gecheckt of iemand ook daadwerkelijk werk doet wat bij een product owner hoort. Dat zou een mega uitzoekklus zijn. We doen dus de aanname dat de titel hoort bij het daadwerkelijke werk.

Ben je op zoek naar een product owner in de omgeving Rotterdam of Breda? Lees hier meer. Of ben je zelf een product owner en kom je graag bij de ultieme werkgever? Lees dan onze product owner vacature.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant