Als product owner streef je naar het creëren van waardevolle producten die naadloos aansluiten op de behoeften van je gebruikers. Maar om echt succesvol te zijn, moet je verder kijken dan de standaard gebruikersscenario’s. Heb je bijvoorbeeld nagedacht over hoe iemand met een visuele of motorische beperking jouw website of app ervaart? Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een strategische noodzaak.
In deze blog:
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent het ontwerpen van websites, apps en digitale documenten op een manier die ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking ze makkelijk kunnen begrijpen en gebruiken.
Toegankelijke websites en apps zijn niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor ons allemaal. Als jij je arm breekt wil je ook graag navigeren met het toetsenbord. Ben je je oortjes vergeten, dan wil je ook graag ondertiteling bij die video. Door toegankelijke producten en diensten aan te bieden, voeg je meer waarde toe voor alle gebruikers én loop je geen omzet meer mis.
Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?
Voor (semi-)overheidsorganisaties was het al sinds 2018 verplicht om websites en mobiele apps te ontwikkelen volgens de door de EU opgestelde toegankelijkheidseisen (WCAG 2.2 richtlijnen), maar vanaf juni 2025 is de European Accessibility Act van kracht. Dit betekent dat niet alleen overheidsorganisaties, maar ook e-commercebedrijven, financiële instellingen, telecombedrijven, moeten voldoen aan strikte toegankelijkheidseisen. Dit biedt een kans voor jou als product owner om je product toekomstbestendig te maken. Maar de voordelen gaan verder dan compliance:
- Breder publiek: door je product toegankelijk te maken, vergroot je je potentiële doelgroep aanzienlijk. mensen met een beperking vormen een belangrijke consumentenbasis die je niet wilt uitsluiten.
- Verbeterde gebruikerservaring: toegankelijke producten zijn vaak gebruiksvriendelijker voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan ondertiteling voor video’s of spraakgestuurde bediening, die ook nuttig zijn voor gebruikers zonder beperking.
- Verhoogde loyaliteit en merkwaarde: gebruikers waarderen merken die toegankelijkheid serieus nemen. Het laat zien dat je om al je gebruikers geeft, wat kan leiden tot hogere klantloyaliteit en een sterker merk.
Hoe maak je jouw product toegankelijk?
Het begint met bewustwording en het integreren van toegankelijkheid in je productontwikkelingsproces. dit betekent onder andere:
- Vroege gebruikerstests: betrek mensen met beperkingen bij het testen van je product om zeker te weten dat het voldoet aan hun behoeften.
- Voldoen aan W.C.A.G 2.2 richtlijnen: deze richtlijnen geven concrete stappen om je product toegankelijk te maken voor een breed scala aan gebruikers.
- Continu onderhoud: toegankelijkheid is geen eenmalige inspanning. Het is belangrijk om je product regelmatig te evalueren en bij te werken naarmate er nieuwe technologieën en richtlijnen beschikbaar komen.
- Betrek de hele organisatie: mensen die content plaatsen of ontwikkelen voor de website of app, moeten weten hoe ze dit doen. Maar ook inkopers, designers en developers moeten ermee aan de slag. Het is belangrijk om draagvlak te krijgen voor digitale toegankelijkheid.
Neem het voortouw
Als product owner heb je de unieke kans om echt impact te maken. Door digitale toegankelijkheid te omarmen, bouw je niet alleen betere producten, maar draag je ook bij aan een inclusievere digitale wereld. Maak van toegankelijkheid een prioriteit en zorg ervoor dat jouw product voor iedereen toegankelijk en waardevol is.