Wat zorgt er nou voor dat een product owner kan zorgen voor een succesvol project en welke kwaliteiten/vaardigheden kan de product owner hierbij gebruiken? In deze blog noteren we de belangrijkste punten. De blog is een uitgeschreven versie van een online webinar over de product owner in de praktijk uitgezonden door SkillsTown.
In deze blog:
Waar moet een goede product owner aan voldoen?
Maandelijks komen er circa 200 vacatures voor product owners in Nederland bij. Na de functie van developer is dit het meest gevraagde profiel in de Nederlandse digitale sectoren. Toch is het aanbod heel beperkt, omdat een product owner een moeilijk profiel heeft, geen ‘echt’ beroep is binnen veel bedrijven en er een zeer beperkt studieaanbod is.
Een goede product owner moet niet alleen veel weten van het product, maar moet ook heel veel weten over mensen en goed om kunnen gaan met die mensen. Oftewel: people- en stakeholder management. Ook moet een product owner bovengemiddeld sterk zijn als het aankomt op het proces. Het spanningsveld van people, product en proces, dat is moeilijk. En het is moeilijk om mensen te vinden die het én beheersen én het dan ook leuk vinden om die talenten in te zetten als ‘middle man’ tussen de business en development. Wil je meer weten over de Nederlandse product owners? Bekijk ons jaarlijkse onderzoek.
1: No Dickheads Allowed
Bij het selecteren van een nieuwe teamgenoot wordt er niet als eerst gekeken naar de kwaliteit die iemand bezit, maar vooral naar het aanpassingsvermogen. Toont deze kandidaat wel respect, is die aardig, pakt iemand nieuwe dingen snel op? Wij vinden daarom attitude en ‘likability’ erg belangrijk. Dit geeft mensen een gevoel van vertrouwen en veiligheid, waardoor er openheid en transparantie ontstaat. Dus je stakeholders, teamleden en collega’s moeten energie van je krijgen! Wij helpen je graag met het invullen van jouw product owner vacature.
2: Energie voor 2
Het tweede punt toetsen wij binnen de eerste 10 minuten tijdens de kennismaking. En dat is op basis van hoe energiek iemand overkomt. Als product owner “own je het product”. Als je niet een energiek persoon bent over het product en ook niet naar je stakeholders, hoe ga je hen dan enthousiast krijgen over het product en het project?
3: Technische affiniteit
Als product owner hoef je niet te kunnen coderen. Het is wel belangrijk dat je je bezig houdt met de nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van technologie en digitalisering. Deze ontwikkelingen prikkelen jou en je praat hier graag over met je collega’s of het Scrum team.
4: 100% Ownership
Dit betekent voor ons dat je 100% ownership neemt. Als er bijvoorbeeld iets mis gaat in het project, product of proces, betekent dit dat je als product owner hier een aandeel in hebt gehad. Je bent als product owner verantwoordelijk voor het begrijpen van de behoefte van de klant en gebruiker, het opstellen van de productvisie, het up-to-date houden van het development team en besluiten maken over de product backlog. De fout kan door iemand anders in het team veroorzaakt zijn, maar het is de taak van de product owner om dit te voorkomen. En wanneer er een issue ontstaat neem je “ownership” en kijk je waar dit door komt; heb je wel genoeg ingecheckt bij je stakeholders, heb je de juiste vragen gesteld, heb je voldoende support geboden, heb je op tijd geëscaleerd. Dit zijn taken van de product owner, en als die juist worden uitgevoerd kunnen fouten voorkomen worden.
Product owners die te weinig ownership voelen of laten zien krijgen minder aandacht van het management, krijgen hun team lastiger mee in veranderingen en voor hen is het moeilijker om écht impact te maken. Tijdens onze basistraining voor product owners ga je leren hoe je ownership kan ontwikkelen en toe kan passen.
5: Happy to help
Voor dit punt nemen we graag de metafoor van de hospitality aan. Het ontzorgen en service aanbieden aan mensen maakt je gelukkig. Dit betekent niet dat je alles voor iedereen doet wanneer zij daar om vragen, maar je hebt wel een oog voor het zien wanneer iemand support nodig heeft en het maakt je gelukkig wanneer je iemand hierbij kan helpen.
6: Doelgericht
Heel simpel gezegd; zonder doel weet je niet of je het hebt gehaald en of je op de juiste route zit. Een product owner moet kunnen realiseren dat er een doel wordt gesteld samen met de stakeholders, het doel breed wordt gedragen en hij moet er ook energie van krijgen om samen met andere dat doel na te jagen. Dit betekent niet dat er een getal op de muur wordt geplakt en je hier continu op focust. Het kan namelijk, gaandeweg, voorkomen dat het doel aangepast moet worden of een andere route bewandeld moet worden om het doel te bereiken.
7: Diploma is geen vereiste
We doen maandelijks pragmatisch onderzoek door alle product owner vacatures van LinkedIn te bestuderen. Wat ons opvalt is dat er gemiddeld slechts bij 10% van de vacatures een PSPO 1 certificaat een vereiste is. Zo’n certificaat is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Het zorgt ervoor dat je bepaalde regels, ritmes en werkprocessen aanleert. Maar onze ervaring is dat je met alleen het behalen van zo’n certificaat je niet perse een betere product owner wordt. Daarom zijn de bovengenoemde eigenschappen veel meer van belang voor ons dan een certificaat.
In het kort
De key take away die ik je mee zou willen geven met deze blog is dat de perfecte product owner niet bestaat. Hoe jij als mens denkt en handelt is veel belangrijker dan hoeveel IQ je hebt of wat voor cijfer je had voor een training of examen. Wat jij realiseert, dat doe je niet voor jezelf of voor je baas, maar voor tevreden gebruikers die rendement opleveren.
Laat ons jou helpen bij het vinden van de juiste product owner! Wij begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste persoon voor de job te vinden. Met onze interim product owners of werving en selectie garanderen we dat we jouw bedrijf kunnen voorzien van een product owner die past bij jouw bedrijfscultuur en strategie. Zo kan jij je weer focussen op wat echt belangrijk is.