Het uurtarief van een freelance PO

2,5 minuten leestijd

Van een gemiddeld uurtarief van 88 euro in 2021 tot bijna 100 euro in 2023: de freelance markt voor product owners blijft in beweging. Net zoals elk jaar, vroegen we de freelance product owners in het product owner onderzoek naar het uurtarief wat zij hanteren.

Uurtarief van een freelance product owner

Het gemiddelde uurtarief voor de freelance product owner in 2023 is 99,93 euro exclusief BTW en onkosten. Ter vergelijking, in 2021 was dit gemiddelde uurtarief nog 88 euro en in 2022 vroeg de gemiddelde freelance PO 97 euro. Het gemiddelde freelance uurtarief is daarmee in het afgelopen jaar met 4,1% gestegen. Dit is aanzienlijk minder dan de stijging van 9,1% in het voorgaande jaar. Bovendien is deze toename kleiner dan de salarisstijging voor product owners in loondienst.

Het tarief is erg afhankelijk van de ervaringen en certificeringen van de product owner. Gezien de schaarste die nu weer aan het ontstaan is, verwachten wij dat dit tarief de komende 12 maanden eerder gaat stijgen dan dalen.

Waar werken freelancers?

Eén op de vier freelance product owners is actief in de non-profit sector. We kunnen speculeren dat de non-profit sector het gemiddeld lastiger heeft om getalenteerd personeel te vinden en te binden, aangezien deze toch vaker richting de grote merken worden getrokken. Binnen het MKB werkt slechts 9% van de product owners op freelance-basis, terwijl dit binnen de corporate sector 15% is.

Freelance of loondienst?

Freelance product owner sector

Het leven van een freelancer kent zijn eigen set van voordelen en uitdagingen. In ons team hebben we vier voormalig freelancers die de overstap naar Productowner.nl hebben gemaakt. Was het de zoektocht naar meer stabiliteit of juist het teamgevoel dat hen aantrok? Wij waren benieuwd naar hun beweegredenen en hoe zij nu terugkijken op hun tijd als freelancer. Want wees eerlijk, vaak lever je toch een groot deel van je inkomsten in. Lees nu de blog ‘van freelance product owner naar loondienst‘, óf luister aflevering 24 van de product owner podcast over freelancen of in dienst.

Wat zijn de verschillen in kosten?

Het inhuren van een freelance product owner kan op het eerste gezicht als een grote investering lijken, zeker in vergelijking met het in dienst nemen van een vaste kracht. Je zou denken dat het inzetten van een freelance product owner een behoorlijke kostenpost is en je altijd beter een product owner in dienst kan nemen. Ontdek in de blog ‘een product owner hoeft niet duur te zijn hoe wij de kosten van een product owner efficiënt beheren en waarom het soms voordeliger kan uitpakken dan je denkt.

Ben je op zoek naar een product owner?

Of je nu tijdelijk een expert nodig hebt of op zoek bent naar een vaste aanwinst voor je team, bij Productowner.nl hebben we de oplossing voor je. Verken onze interim product owners om meer te leren over hoe we werken en het talent dat we in huis hebben. Heb je specifieke vereisten of wil je meer weten over onze kandidaten? Neem dan contact op met Sabine, onze specialist in werving en selectie, om je te begeleiden bij het vinden van de perfecte match.

Vragen of suggesties?

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.

Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde blogs

Ga naar de bovenkant