Het uurtarief van freelance product owners bleef afgelopen jaren gelijdelijk stijgen. Ook in 2024 zien we een stijging, maar stijgt het uurtarief minder hard. In deze blog delen we de resultaten en waar dit bedrag vandaan komt.

Uurtarief van een freelance product owner

Het gemiddelde uurtarief voor een freelance of zzp product owner in 2024 is €102, exclusief BTW en onkosten. Deze tarieven variëren over het algemeen tussen de €80 en €120 per uur. Ten opzichte van 2023 is het gemiddelde uurtarief van freelancers €2,- gestegen. 

Het aantal jaar ervaring of de leeftijd van de product owner heeft hier slechts enkele euro’s invloed op. Zo verdienen freelance product owners met meer dan 7 jaar werkervaring het hoogste uurtarief. Zij verdienen gemiddeld €104,- per uur. Dat is slechts enkele euro’s hoger dan freelance product owners met 2 jaar werkervaring. Bij hen ligt het gemiddeld uurtarief op €99,-

Maar wat bepaalt dan wel het verschil in uurtarief? Daar gaan we zo dieper op in…

Lichte toename van het freelance tarief

De tarieven voor freelance product owners zijn blijven stijgen, maar de hoogte van het stijgingspercentage neemt af. Zo zagen we tussen 2021 en 2022 een stijging van 9%. Het daaropvolgende jaar had een iets kleinere groei van 4%. Het verschil tussen 2023 en 2024 is €2,- en daarmee stijgt het uurtarief met 2% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Maar wat zit er achter deze trend? Als we, naast de lichte stijging in uurtarief, dan ook mogen concluderen dat het aantal freelancers is afgenomen, dan lijkt de kentering in te zetten in deze tak van de beroepsgroep. Waar we in eerdere jaren het aantal freelancers met honderden per jaar zagen stijgen, zien we nu een daling van enkele honderden freelancers. We constateren een lichte verschuiving, maar uit onderzoeken en ervaringen blijkt dat er een aanhoudende vraag is naar ervaren freelance, zzp, en interim product owners. De markt blijft continu op zoek naar talent dat bij de organisatie past. Waarbij het voor veel organisaties een uitdaging blijft om de perfecte kandidaat te vinden.

Download het product owner onderzoek 2024 (PDF)

Download het product owner onderzoek 2024 (PDF)

Verschil in type product owner

De functie van de product owner verschilt van organisatie tot organisatie. In ons product owner onderzoek vroegen we de freelance product owners naar hun plaats binnen het ‘Business Maturity model’. Dit model belicht de taken, verantwoordelijkheden en de positie van de product owner binnen een organisatie.

Opvallend is het verschil in tarieven tussen de verschillende typen product owners. Hoe verder iemand zich bevindt in het Business Maturity model, hoe hoger het uurtarief is dat gevraagd wordt. Interessant genoeg is er geen data beschikbaar voor de ‘Scribe’ rol, simpelweg omdat niemand zichzelf zo identificeert. Maar een ‘Proxy’ en een ‘Entrepreneur’ product owner verschillen in uurtarief circa €12.

Een product owner die vooral handelt in opdracht van een leidinggevende lijkt dus een stuk minder te vragen dan een product owner met de meeste uitgebreide en ondernemende rol.

Freelance uurtarief ervaren product owners

Een freelance of interim product owner?

Wanneer kies je als opdrachtgever voor een freelancer of een interim bureau? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, die zorgvuldig afgewogen moeten worden voordat je een beslissing neemt. Wat past het beste bij jouw organisatie en uitdaging?

Voor- en nadelen freelance / zzp product owner

 • Flexibiliteit: Een freelance product owner kan meestal snel schakelen en op- en afschalen.
 • Aan de slag: Een freelance product owner is vaak direct beschikbaar.

 • Screening: Bij het inhuren van een freelance product owner weet je vooraf niet altijd wie je precies binnenhaalt. Het screenen is meestal jouw taak en je hebt vaak geen plek om op terug te vallen als de samenwerking niet bevalt.

 • Support: Freelancers of zzp’ers beschikken niet altijd over een uitgebreid netwerk of een ondersteunend team.

 • Continuïteit: Als een freelance product owner plotseling vertrekt, kan dit de continuïteit van het project en de kennisborging bedreigen.

Voor- en nadelen interim product owner

 • Flexibiliteit: Een interim product owner kan meestal snel schakelen en op- en afschalen.
 • Aan de slag: Een interim product owner is vaak direct beschikbaar.

 • Kwaliteit: Je kan terugvallen op het bureau als de samenwerking niet bevalt

 • Flexibiliteit: Het inhuren van een interim product owner biedt vaak minder flexibiliteit bij bureaus.

 • Kosten: Veel bureaus rekenen extra bemiddelingskosten bij het plaatsen van een interim product owner.

Het beste van beide werelden

De juiste keuze maken blijft soms een uitdaging. Wat nou als je naar de flexibiliteit van een freelancer op zoek bent, maar zelf niet de perfecte match kan vinden? Of wil je graag de kwaliteit van de product owner waarborgen, maar heb je niet het budget voor een detacheringsbureau?

Onze interim product owners vinden niets leuker dan het in beweging zetten en houden van jouw product of project. Zo hebben we al voor ruim 100 bedrijven een product mogen bouwen waar de gebruiker écht blij van wordt.

 • Tegen freelance tarieven

 • Geen bemiddelingskosten

 • Flexibel op- en afschalen

 • Tussen de 2 en 12 maanden

 • Direct aan de slag

 • Landelijke dekking

Ben jij op zoek naar een product owner die maximale verantwoordelijkheid neemt over jouw product of project? Wij helpen jou graag verder! Bekijk onze beschikbare interim product owners of neem contact met ons op.

De perfecte product owner óf baan wacht op je!

Wij leveren interim of vaste product owners door heel Nederland. Laat ons jou helpen de perfecte match te vinden.