In 2018 waren er ongeveer 6.000 product owners in Nederland volgens LinkedIn, in 2024 is dat aantal gegroeid tot ruim 15.000 product owners. De product owner wint aan populariteit en de beroepsgroep groeit. Maar wat doet een product owner nou precies? En waarom is de product owner zo belangrijk binnen de productontwikkeling?
In deze blog:
Wat is een product owner?
De product owner speelt een cruciale rol als verbinder tussen de IT en de business, en is daarom steeds meer van essentiële waarde. De kerntaak van een product owner is het IT-gerelateerde product zo waardevol mogelijk maken voor de eindgebruiker. Daarbij maakt de product owner gebruik van Agile softwareontwikkeling, een overkoepelende term voor meerdere methodes van softwareontwikkeling (zoals Lean software development & Scrum).
In een 15 minuten durende video legt Henrik Kniberg uit wat een product owner nou écht is. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan alleen de inhoud van dit filmpje, maar wij vinden het een erg goede samenvatting van de product owner.
In een 15 minuten durende video legt Henrik Kniberg uit wat een product owner nou écht is. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan alleen de inhoud van dit filmpje, maar wij vinden het een erg goede samenvatting van de product owner.
De rol en taken van een product owner
De rol van een product owner varieert enorm per organisatie. Dit is afhankelijk van onder meer de werkomgeving, het aantal en type stakeholders, de omvang en vakvolwassenheid van de teams en de omvang en de complexiteit van het product. Toch kunnen we, door naar de product owner vacatures te kijken, een algemeen beeld schetsen van de werkzaamheden.
Stakeholder management
Stakeholder management is verbinding zoeken en houden met de belangrijkste mensen rondom je product. Het is één van de belangrijkste taken van een product owner. Volgens ons onderzoek onder ruim duizend product owners uit 2021 en 2022 is stakeholder management zelfs het belangrijkste én tegelijk het moeilijkste onderdeel van het vak. In de praktijk zien we daarom ook dat dit de #1 leerbehoefte is onder product owners in Nederland.
Als product owner is het je werk om de waarde voor de gebruiker te maximaliseren. Heb je jouw stakeholder management niet goed voor elkaar? Dan kun je als product owner niet de maximale waarde leveren.
Het Scrum team
Effectief teammanagement, en zo de samenwerking stimuleren, is essentieel voor een product owner. Dit gaat niet alleen over het toewijzen van taken en rollen, maar ook over het creëren van een omgeving waarin elk lid van het scrum team zijn of haar potentieel kan benutten. Overigens ligt deze verantwoordelijkheid vaak ook bij de Scrum master.
Communicatie is hierbij belangrijk voor de product owner. Regelmatige check-ins en feedbacksessies helpen om iedereen op één lijn te houden en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren.
Het creëren en beheren van de productvisie
Als product owner ben je de kartrekker in het vormen, onderhouden en uitdragen van de productvisie. Dit is de visie op het product en de toekomst van het product. Het vertelt hoe de product owner en de belangrijkste stakeholders het product plaatsen in de wereld die ze zien.
De productvisie werkt als een kompas. Met behulp van de productvisie zorgt de product owner ervoor dat het team gefocust blijft op de meest waardevolle features.
Organiseren en prioriteren van de product backlog
Door de productvisie om te zetten in een roadmap en (gaandeweg) uit te schrijven naar een product backlog met user stories, creëert de product owner duidelijkheid en focus. Zo zorgt de product owner ervoor dat het team altijd werkt aan de meest waardevolle taken richting het realiseren van de productvisie.
Ook zullen er vanuit de verschillende stakeholders nieuwe features, wensen en wellicht noodzakelijke aanpassingen gevraagd worden waarbij de urgentie hoog kan zijn. Dit vraagt om scherpe keuzes en moedige besluitvorming van de product owner.
Voortgang bewaken en rapporteren
Een andere verantwoordelijkheid van de product owner is om de voortgang van de productontwikkeling te bewaken en hierover te rapporteren aan de stakeholders. Dit zorgt voor transparantie en stelt iedereen in staat om op één lijn te blijven. Dit kan variëren van informele dagelijkse updates tot formele presentaties tijdens sprint reviews.
Testen en accepteren/afkeuren
Wanneer je met elkaar iets hebt gemaakt, dan moet je ook weten of het werkt en of de gebruiker er straks daadwerkelijk iets mee kan. De product owner heeft de belangrijkste stem in het acceptatieproces. Daarvoor helpt het jou als product owner om betrokken te zijn bij het testen. Voldoet het product aan de vooropgestelde eisen? En heb je gemaakt wat de gebruiker nodig heeft? Hiervoor worden de acceptatiecriteria en de definition of done als uitgangspunten gebruikt.
Wel moet daarbij gezegd worden dat het testen en accepteren/afkeuren niet altijd in de handen van een product owner ligt. De complexiteit en grootte van het product bepalen of het testen door het team óf op een niveau boven het team van de product owner gebeurt.
Wil je je soft skills verbeteren of je expertise in productvisie, stakeholder management of valideren aanscherpen? Ontdek ons brede aanbod van product owner trainingen.
De competencies van een product owner
In de toolkit van een goede product owner vinden we enkele competenties terug die wat ons betreft essentieel zijn voor succes:
100% ownership
In onze ogen staat ownership voorop bij de vaardigheden van een product owner. Dit betekent het nemen van maximale verantwoordelijkheid, zowel in gedrag als gevoel. Het volledig inzetten voor het succes van elk project en het direct verantwoordelijk voelen voor de uitkomsten zorgt simpelweg voor de beste resultaten.
Focus en doelgericht
Eenvoudig gezegd: zonder een helder doel kun je niet meten of je succesvol bent of dat je op het goede pad bent. Het is de taak van de product owner om samen met de stakeholders een doel vast te stellen dat breed ondersteund wordt en om de focus te hebben om dit doel samen met anderen te bereiken. Dit houdt niet in dat je star vasthoudt aan een cijfer dat aan de muur hangt. Flexibiliteit is key; het kan nodig zijn om het doel of de focus bij te stellen of een nieuwe weg in te slaan om het uiteindelijk te bereiken.
Nieuwsgierig
Een goede product owner is nieuwsgierig en blijft zichzelf verder ontwikkelen. De nieuwsgierige product owner interesseert zich daarnaast in de klant, de stakeholders, het product, en de techniek achter het product. Zo kan de product owner de brug vormen tussen de behoeften van de gebruiker, stakeholders en de technische realisatie.
Kennis van coderen is geen vereiste voor een product owner, maar het is wel gewenst om betrokken te zijn bij de nieuwste ontwikkelingen en trends in technologie en digitalisering.
Behulpzaam en geen ego
Tot slot benadrukken wij bij Productowner.nl altijd het belang van het denken vanuit de gebruiker en hun behoeften. Ontzorgen en klantgericht denken zitten bij ons verankerd in het DNA. We geloven sterk dat deze aanpak niet alleen onze producten verbetert, maar ook de relaties met gebruikers, het team en de stakeholders versterkt. Laat je ego varen, luister en wees een steunpilaar voor jouw omgeving. Het resultaat? Een sterker en gelukkiger team, tevreden stakeholders en een succesvoller product.
De product owner markt
De product owner blijft aan populariteit groeien. Organisaties gaan steeds meer het belang zien van een product owner voor hun productontwikkeling. Sinds 2019 doen we jaarlijks onderzoek naar product owners en hoe zij hun rol invullen. Daar zien we een paar opmerkelijke uitkomsten:
- Er is een groot tekort aan product owners. We zien continu ruim 500 openstaande product owner vacatures.
- 46% van de product owners heeft minder dan 3 jaar ervaring.
- Het product owner salaris blijft stijgen. In 2024 verdient een product owner gemiddeld €5.728 bruto per maand.
Heeft jouw productontwikkeling een boost nodig? Wij helpen jou graag met de zoektocht naar de ideale product owner. Of het nou een interim product owner of vast in dienst is, wij zetten onze ervaring en expertise graag in om jouw organisatie verder te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat we voor elkaar kunnen betekenen.