Goede user stories voegen veel waarde toe voor het product. Het zijn als het ware bouwstenen voor een effectieve communicatie tussen de product owner, het Scrum team en de stakeholders. Deze compacte, gebruikersgerichte verhalen bieden niet alleen duidelijkheid en structuur, maar ook een pad voor creatieve oplossingen en innovatie. Lees in deze blog wat user stories zijn, het belang ervan en hoe je user stories kan opstellen.

Wat zijn user stories?

Een user story is een gestructureerde manier om een product backlog item op te schrijven. Deze wordt geschreven vanuit het gebruikersperspectief, waar nadruk ligt op de gebruikersbehoeftes en de waarde die het levert. Deze user story is zo opgesteld dat het voor iedereen begrijpelijk is. De technische details komen daarom pas in een later stadium.

User stories in de backlog

Waarvoor zijn user stories belangrijk?

Door de productvisie om te zetten in een roadmap en (gaandeweg) uit te schrijven naar user stories creëer je duidelijkheid en focus rondom jouw product. Als op user story niveau de productvisie terugkomt, vergroot je de kans op écht gelukkige gebruikers.

In de praktijk zien we dat deze gebruikersgerichte aanpak een paar grote voordelen met zich mee brengt:

  • Begrip van gebruikersbehoefte en waarde
  • Katalysator voor creatieve oplossingen en innovatie
  • Flexibiliteit in de productontwikkeling
  • Bevordering van effectieve communicatie in het Scrum team
  • Versnelling van het ontwikkelproces
  • Te koppelen aan de user journey met user story mapping

Hoe maak je een user story?

Een overtuigende user story is zowel specifiek als beknopt. Vermijd technische jargon en focus op de gebruikerservaring. Gebruik actieve taal en zorg ervoor dat de story te testen is, zodat het ontwikkelteam duidelijke acceptatiecriteria heeft

Gebruik het volgende format om jouw user story op te zetten:

Als …[1]… wil ik …[2]… zodat …[3]…

Hier kun je invullen:

  1. Welke gebruiker? (bijvoorbeeld ‘navigatie-app-gebruiker’)
  2. Wat is de functionaliteit? (bijvoorbeeld ‘mijn positie weergeven op de kaart’)
  3. Wat is het resultaat? (bijvoorbeeld ‘ik weet hoe lang ik nog moet rijden’, ‘ik kan tanken bij het dichtstbijzijnde tankstation’ of ‘ik weet waar de files staan’)

Een voorbeeld hiervan is:

Als [ik de navigatie app gebruik], wil ik [mijn positie weergeven op de kaart] zodat [ik weet op welke weg ik rijd].

En hoe nu verder?

User stories zijn een onmisbaar hulpmiddel voor elke product owner en hun team, om écht vanuit de gebruikersbehoefte en waarde voor de gebruiker te werken. Je zou kunnen redeneren dat het dan nog duidelijker en concreter wordt als je meteen alle product backlog items als user stories uit zou schrijven. Dit is niet helemaal waar aangezien je hiermee de gelaagdheid en het voortschrijdend inzicht in de plannen mist. We zouden dit alleen in kunnen aanraden bij kleine en minder complexe projecten die vaker uitgevoerd zijn.

Wil jij aan de slag met user stories? Wees je er bewust van dat er in de praktijk veel bij komt kijken. Hoe volwassen is het team? Hoe complex is de organisatie of het product? Wat moet je nog ontdekken? En hoe bespreek je de user stories tijdens refinement sessies, voordat ze op de sprint backlog gezet worden? Tijdens onze eendaagse product owner basistraining gaan we dieper in op deze vragen, en spiegelen we die met jouw praktijk. Meer weten? Bekijk hier de product owner basistraining.

Leer technieken waar je morgen mee aan de slag kan!

Trainen bij dé plek voor product owners. Kleine klassen & trainers met +10 jaar ervaring.