User story mapping is een techniek die de gebruiker centraal stelt en direct koppelt aan de user stories van je product, waardoor je meer inzicht en overzicht kan krijgen. In deze blog verkennen we wat user story mapping is, waarom het belangrijk is in productontwikkeling, en hoe je zelf een user story map kunt creëren.
In deze blog:
Wat is user story mapping?
User story mapping is een manier om bestaande en nieuwe user stories te categoriseren (mappen) op basis van de user journey (de klantreis van je gebruikers). De methode behelst, kort samengevat, een sessie met het team en/of andere stakeholders waarbij de user journey centraal staat. Aan de verschillende stappen van de user journey worden de user stories gekoppeld, zodat snel inzichtelijk is in welke stappen het meeste werk te verwachten is.
Waarom is user story mapping belangrijk?
User story mapping is om meerdere redenen een belangrijke methode binnen de productontwikkeling om mee te experimenteren.
- Goede start van de ontwikkeling van een nieuw product. Als je aan een nieuw product begint met een lege backlog, dan is de klantreis een prima uitgangspunt om je eerste user stories op te baseren. Op die manier zet je letterlijk de gebruiker centraal bij de eerste items op de backlog.
- Stakeholders inzicht geven vanuit het gebruikersperspectief. De stakeholders buiten het Scrum team zien een backlog vooral als een hele lange lijst, vol met termen die ze niet snappen. Door het werk te koppelen aan een onderdeel van de reis die de klant aflegt, wordt het opeens een stuk helderder aan welke items gewerkt wordt in de huidige en komende sprints.
- De betrokkenheid van het team verbeteren. Het Scrum team wil weten wat de impact is van het werk dat dagelijks verzet wordt. Door inzichtelijk te maken op welke manier het werk een positieve impact maakt voor de gebruiker, krijgt het werk ook voor het team meer waarde, wat de betrokkenheid verhoogt.
Het stappenplan van user story mapping
Het is eenvoudig om te beginnen met user story mapping. Wij raden de volgende stappen aan:
Stap 1: zorg dat je de belangrijkste klantreis kan plotten, fysiek in de vergaderzaal of in een digitale tool zoals Miro. Lees onze blog over user journeys als je eerst nog de klantreis (beter) in kaart wilt brengen.
Stap 2: bekijk de klantreis met je team. Ben je zelf niet voldoende thuis in deze klantreis, nodig dan iemand uit die er meer over kan vertellen. Een gebruiker of klant van een vergelijkbaar systeem kan vaak goed helpen.
Stap 3: heb je al een bestaande backlog? Schrijf dan vooraf de user stories uit op Post-its. Beperk je hier tot de meest relevante user stories, je hoeft niet alles uit te schrijven.
Stap 4: hang de Post-its bij de juiste stappen in de klantreis. Bij sommige stappen zullen veel Post-its komen te hangen, bij andere weinig.
Stap 5: discussieer met elkaar over wat je ziet. Zijn er bepaalde stappen waar bijna geen user stories hangen? Dat kan komen omdat dit deel al prima werkt. Het kan ook komen omdat er weinig bekend is over dit fragment van de klantreis. Andere onderwerpen die je tijdens dit gesprek aan bod kunt laten komen om tot een volledig beeld van het werk te komen:
- Zit het meeste werk op de meest essentiële activiteiten in de klantreis?
- Missen we nog user stories?
- Zien we afhankelijkheden in het werk die we eerder niet zagen?
- Indien er meerdere klantreizen zijn: kunnen we werk combineren en daarmee nog meer of sneller waarde creëren?
- Hebben we de laatste tijd de juiste dingen gedaan? Willen we andere keuzes maken voor de komende sprints?
- Hebben we nieuwe inzichten opgedaan die we willen delen? Zo ja, met wie? Op welke manier?
Stap 6: bepaal de vervolgstappen, noteer ze en deel ze met elkaar. Bepaal ook of en wanneer je een nieuwe user story mapping sessie gaat doen. De user story map zal altijd in beweging blijven.
Als je met het Scrum team wat meer hebt geoefend met user story mapping is het ook mogelijk om de klantreis in wat meer lagen op te delen. Hierbij hanteer je de volgende gelaagdheid in de tweede stap van het bovenstaande stappenplan:
- Op de eerste laag beschrijf je alleen de kernactiviteiten van de gebruiker. Bijvoorbeeld het kopen van een reisverzekering.
- Op de tweede laag ga je die kernactiviteit opbreken in stappen. Bijvoorbeeld het zoeken op het platform, daarna verzekeringen vergelijken, content lezen, toevoegen aan het winkelmandje, account aanmaken, betaal- en verzendmethode selecteren, betalen en tot slot het ontvangen van de orderbevestiging.
- Op de derde laag ga je die stappen weer verder opsplitsen naar taken. Het zoeken op het platform kan via filters (eerste taak) en via de zoekbalk (tweede taak). Welke acties met de muis en toetsenbord worden in welke volgorde uitgevoerd met welk resultaat? Maak hier allemaal losse taken van op het derde niveau.
In deze uitgebreide variant koppel je de user stories aan het derde niveau. Op deze manier krijg je veel meer details om over te praten bij het bespreken en verrijken van de user stories.
Tot slot
User story mapping is een krachtige tool om de reis van de gebruiker te verbinden met de user stories. Het zorgt voor betrokkenheid van het team & inzichten voor de stakeholders. Daarnaast kan het een goed uitgangspunt zijn voor wanneer je met een nieuw product en lege backlog begint.
Zorg dat je jouw persona en user journey up to date hebt, volg het stappenplan en breng de user story map tot leven binnen jouw organisatie!