Een epic kan worden gedefinieerd als een groot stuk werk met één gemeenschappelijk doel. Dit kan een functie, klantverzoek of zakelijke vereiste zijn. Het is een tijdelijke aanduiding voor een vereiste item met een paar beschrijvingen. Een epic is in principe één grote user story die vaak niet in één sprint kan worden uitgevoerd. Daarom wordt deze epic in kleinere blokjes gehakt en komen onder deze epic verschillende user stories te staan. Door telkens enkele user stories toe te voegen aan de sprint backlog kan het gemeenschappelijke doel , “de epic”, na een paar sprints behaald worden of in scrum taal als “done” worden gedefinieerd.
De vuistregel is, als er meer dan 5 user stories zijn van hetzelfde focusgebied in een project, dan is het goed om een epic te maken en alle vijf die user stories aan die Epic toe te voegen.
Epic in plaats van losse user stories
Epic is een goede manier om de voortgang van een complexe feature bij te houden. Zo waarborg je welke user stories bijdragen bij het behalen van een specifiek doel. Dit helpt het scrum team om op een effectievere manier de product backlog items te prioriteren. Aangezien epic slechts een tijdelijke aanduiding is, kunnen user stories uit een epic worden verdeeld over meerdere projecten. Normaliter zijn er een paar sprints nodig om een epic te voltooien. Product owners kunnen eenvoudig het voltooiingspercentage van een epic berekenen door te kijken hoeveel procent van de user stories voltooid zijn.
Met tientallen projecten aan ervaring gebruiken we zelf graag het volgende format om een epic goed uit te werken naar user stories zodat deze overzichtelijk zijn voor het ontwikkelteam. Tegelijkertijd kunnen we met deze ‘one-pager’ richting andere stakeholders controleren of hun verwachtingen goed worden vertaald. We hebben hier een recent voorbeeld genomen voor een van onze klanten. In dit voorbeeld gaat het om het kunnen selecteren van een andere taal dan Nederlands voor de bezoeker van een webshop.
Note; we kennen situaties waarbij zeer succesvol is gewekt met job stories in plaats van user stories. In dit geval zijn we wel uitgegaan van user stories.


Het overzicht toont ons wie verantwoordelijk is voor de epic, wat het doel is, welke taken uitgevoerd moeten worden, de prioriteit van de user stories en in welke sprint deze worden uitgevoerd.
Burndown grafieken gebruiken we dan weer om een visuele weergave van epics te geven. Dit motiveert het development team en houdt de stakeholders op de hoogte. Het geeft een duidelijk overzicht van de vooruitgang dat het team maakt en waar er werk is toegevoegd en verwijderd door de PO. Dit zorgt ervoor dat er transparantie is binnen het project en het team.
Wil je meer leren over epics en user stories, en jezelf verder ontwikkelen als product owner? Bekijk onze trainingen voor product owners.
Vragen of opmerkingen? Neem contact op
Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31 85 060 9109.
Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen omtrent dit onderwerp of wil je ergens anders over sparren? We maken graag tijd om je vragen te beantwoorden en/of kennis te maken met elkaar. Fysiek of digitaal. Neem gerust contact met ons op! Je kan ons mailen via info@productowner.nl of bellen naar +31850609109.