Nu de digitale transformatie in volle gang is en bedrijven zich in rap tempo aanpassen, blijft de vraag naar product owners toenemen. Het is tegenwoordig niet zo simpel als een vacature plaatsen om de perfecte kandidaat te vinden. In deze blog beschrijven we hoe product owners tegenwoordig aan hun baan komen.

Product owner vacatures via LinkedIn

Door de sterke schaarste in de markt wordt er enorm aan product owners getrokken. Uit ons onderzoek naar product owners (2021) blijkt dat 30% van de product owners wordt geworven via recruitment kanalen zoals LinkedIn of via detacheringsbureaus. Je kunt ervan uitgaan dat zij dagelijks vacatures en connectie verzoeken op LinkedIn ontvangen en hier waarschijnlijk (grotendeels) blind voor zijn.

In 2023 zijn wij begonnen met het analyseren van de vacatures op LinkedIn. Zo werden er in juli 2023 175 unieke vacatures aangeboden. 33% hiervan zijn medior functies, in 32% van de vacatures voor product owners wordt er gezocht naar een senior. Hiervan zijn 72% van de product owner vacatures in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Baan vinden via eigen netwerk

Circa een kwart van de product owners vind zijn of haar job via het eigen netwerk. Nu hadden wij dit op het eerste gezicht hoger ingeschat, omdat product owners vanuit hun functie met zoveel verschillende teams en stakeholders in contact zijn en zo een enorm netwerk opbouwen. Het wordt echter in perspectief geplaatst als we zien dat product owner een jong beroep is; ruim 60% heeft minder dan 5 jaar werkervaring en 40% zelfs minder dan 3 jaar.

Doorgroeien naar product owner

Met 46% komt een ruime meerderheid van de product owners aan hun baan door intern door te groeien. We weten uit ervaring dat het voor veel organisaties een relatief nieuwe rol is en de aanhoudende schaarste van ervaren product owners dwingt werkgevers om mensen aan te nemen die in de rol gaan groeien. Wat ons betreft dus heel logisch in deze arbeidsmarkt.

De helft twijfelt van werkgever te wisselen

In ons product owner onderzoek 2023 blijkt dat 76% van de product owners aangeeft in 2023 niet van werkgever is gewisseld. Op de vraag of ze dit jaar nog gaan wisselen geeft 15% aan waarschijnlijk wel een overstap te gaan maken. En 35% weet het nog niet of twijfelt. Van de potentiële overstappers overweegt bijna 24% de stap naar freelance / ZZP product owner.

Werving & selectie voor product owners

In 2022 is Productowner.nl gestart met het opzetten van de werving en selectie voor product owners. Heb jij al tijden een product owner vacature openstaan, maar nog niet de juiste match gevonden? Neem contact op met onze PO-recruiter Sabine, ze helpt je graag om de product owner te vinden die het beste binnen jouw organisatie past. In de tussentijd helpen we je ook graag om jouw product verder te brengen met een van onze interim product owners.

De perfecte product owner óf baan wacht op je!

Wij leveren interim of vaste product owners door heel Nederland. Laat ons jou helpen de perfecte match te vinden.