Nu de digitale transformatie in volle gang is en bedrijven zich in rap tempo aanpassen, blijft de vraag naar product owners toenemen. Het is tegenwoordig niet zo simpel als een vacature plaatsen om de perfecte kandidaat te vinden. In deze blog beschrijven we hoe product owners tegenwoordig aan hun baan komen.

Product owner vacatures via LinkedIn

Door de sterke schaarste in de markt wordt er enorm aan product owners getrokken. Uit ons onderzoek naar product owners (2024) blijkt dat 41% van de product owners een nieuwe baan vindt via LinkedIn. Je kunt ervan uitgaan dat zij dagelijks vacatures en connectie verzoeken op LinkedIn ontvangen en hier waarschijnlijk (grotendeels) blind voor zijn.

De laatste jaren hebben wij de vacatures op LinkedIn geanalyseerd. We constateerden dat de vraag naar senior product owners groot blijft. Dit aandeel is ongeveer 60% van de vacatures. Ongeveer 70% van die vacatures zijn in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Baan vinden via eigen netwerk

Circa een kwart van de product owners vind zijn of haar job via het eigen netwerk. Nu hadden wij dit op het eerste gezicht hoger ingeschat, omdat product owners vanuit hun functie met zoveel verschillende teams en stakeholders in contact zijn en zo een enorm netwerk opbouwen. Het wordt echter in perspectief geplaatst als we zien dat product owner een jong beroep is; 50% heeft minder dan 4 jaar werkervaring als product owner.

Doorgroeien naar product owner

Met 46% komt een ruime meerderheid van de product owners aan hun baan door intern door te groeien. We weten uit ervaring dat het voor veel organisaties een relatief nieuwe rol is en de aanhoudende schaarste van ervaren product owners dwingt werkgevers om mensen aan te nemen die in de rol gaan groeien. Wat ons betreft dus heel logisch in deze arbeidsmarkt.

De helft twijfelt van werkgever te wisselen

In ons product owner onderzoek (2024) blijkt dat 81% van de product owners aangeeft in 2024 niet van werkgever is gewisseld. Op de vraag of ze dit jaar nog gaan wisselen geeft 16.4% aan waarschijnlijk wel een overstap te gaan maken. En 28% weet het nog niet of twijfelt.

Werving & selectie voor product owners

In 2022 is Productowner.nl gestart met het opzetten van de werving en selectie voor product owners. Heb jij al tijden een product owner vacature openstaan, maar nog niet de juiste match gevonden? Neem contact op met onze product owner-recruiter Sabine, ze helpt je graag om de product owner te vinden die het beste binnen jouw organisatie past. In de tussentijd helpen we je ook graag om jouw product verder te brengen met een van onze interim product owners.

De perfecte product owner óf baan wacht op je!

Wij leveren interim of vaste product owners door heel Nederland. Laat ons jou helpen de perfecte match te vinden.