Als product owner begrijp je vast de constante behoefte om jezelf te blijven ontwikkelen en je kennis te blijven uitbreiden. Maar laten we eerlijk zijn, de enorme hoeveelheid boeken die daarvoor beschikbaar zijn, kan nogal overweldigend zijn. Het beheren van je tijd om te bepalen welke boeken je moet lezen kan een uitdaging op zich zijn. Daarom hebben wij de boeken die naar onze mening de beste impact kunnen hebben op jou als product owner op een rijtje gezet. De boeken geven je de benodigde inzichten, tools en inspiratie om een nog betere product owner te worden.

Wil je meer weten over de boekenlijst voor product owners? Beluister onze podcast aflevering waarin we meer vertellen over deze boeken.

Product owner Boek - 50 Tinten Nee

50 Tinten nee

Robbin Schuurman & Willem Vermaak (2018)

Nederlands | 160 Pagina’s | Uitgeverij Boom

Bol.com zegt over het boek: “nee zeggen is niet altijd even makkelijk, nee zeggen kan niet altijd op dezelfde manier, en nee zeggen is zelfs niet altijd mogelijk”. Daarom dus van extra belang om hier een boek over te schrijven.

Scrum en Agile zijn populair; steeds meer organisaties stappen over op deze methodieken voor hun productontwikkeling. In de vele publicaties die zich richten op dit onderwerp zijn er maar weinig die zich echt focussen op de “key-role’ binnen Scrum: de product owner! Uit de Professional Scrum Product Owner trainingen blijkt dat aanstormende product owners voornamelijk vragen hebben als: “Hoe ga ik om met mijn stakeholders?’ en: “Hoe zeg ik effectief nee?’ En dat is precies waar het boek 50 Tinten Nee antwoord op geeft. Naast vijftig verschillende manieren om nee te zeggen, krijgen de product owners achtergrondinformatie over het nee zeggen, duidelijkheid over het mandaat van hun rol, concrete voorbeelden uit de praktijk, en waardevolle tips en handvatten om in actie te komen.

Wij vinden dit een ‘must-read’ voor elke product owner. Maar niet alleen voor product owners is dit boek interessant, het is ook relevant voor iedereen die een product management positie vervuld. Voor de startende product owner geeft het inzichten die je niet krijgt in een klasje of een PSPO-I training en certificaat. En voor de ervaren product owner is het een feest van herkenning. Goed geschreven door zeer ervaren mensen.

Product owner Boek - Extreme ownership

Extreme ownership

Jocko Willink & Leif Babin (2017)

Engels | 384 Pagina’s | Uitgeverij St Martin’s press

Alleen de titel maakt het al een ‘no-brainer’. In dit boek, geschreven door 2 Amerikaanse ex-commando’s, worden 12 leiderschapsprincipes uitvoerig onderbouwd. Bijna al onze product owners hebben dit boek gelezen en kunnen het goed relateren aan het dagelijkse werkleven. Wij hebben de belangrijkste principes opgesomd voor succesvol ‘ownership’:

 • Een leider ‘ownt’ alles in zijn of haar wereld
 • Slechte teams bestaan niet, alleen slechte leiders
 • Een leider moet heilig geloven in de missie, anders gaat nooit iemand volgen
 • Het ego van een leider brengt niets goeds. “Leave your ego at the door”
 • Iedereen moet samenwerken en elkaar ondersteunen
 • Hoe simpeler de missie, hoe groter de kans op succes
 • Leiders stellen prio’s en gaan dan over tot executie. “Relax, look around and make a call”
 • Hou teams klein. En geef mandaat en bevoegdheid aan het team
 • Het is de taak van de leider om hele scherpe verwachtingen mee te geven
 • Leiders blijven de visie en strategie herhalen en herhalen
 • Snelheid is key in het maken van beslissingen
 • Discipline equals freedom

Veel van deze principes zien we in verschillende vormen terugkomen in de blogs over ownership. Het competentieprofiel van een goede product owner lijkt in onze ogen erg veel op dat van een goede leider. Daarom vinden wij dit zeker een aanrader voor iedere product owner!

Product owner Boek - never split the difference

Never split the difference

Chris Voss (2018)

Engels | 288 Pagina’s | Uitgeverij HarperCollins

Never split the difference is geschreven door Chris Voss, een gijzelingsonderhandelaar van de FBI. Dit boek levert belangrijke inzichten en praktische tools die je kunnen helpen bij elke vorm van onderhandeling in je leven, zo ook in het dagelijks leven als een product owner. Voss neemt de lezer mee naar high-stakes onderhandelingen en onthult de vaardigheden die hem hielpen om succesvol te zijn in scenario’s waar een compromis niet genoeg was.

Ontwikkel jouw onderhandelingsvaardigheden en beheers de kunst van empathisch luisteren, om zo succesvol elk conflict dat binnen jouw team of bij stakeholders kan ontstaan op te lossen.

Het boek leest lekker weg, binnen één regenachtige zondag ben je er door heen. Je kan het hier bestellen. Wil je weten wat er in ons document staat, neem dan even contact met ons op.

Product owner boek cover afbeelding

Het product owner boek

Linus Wiggers et. al. (2023)

Nederlands | 379 Pagina’s | Productowner.nl

Ontdek de essentie van succesvol product ownership met “Het product owner boek”, jouw gids naar de top van productontwikkeling. Of je nu de verantwoordelijkheid draagt voor een incidenteel “projectje” of als sleutelfiguur fungeert in het stuwen van een product naar ongekende hoogtes, dit boek biedt de handvatten die je nodig hebt om je rol met een 10+ uit te voeren.

Als product owner kan je te maken krijgen met een scala aan uitdagingen: managers die niet bereikbaar zijn, openstaande vacatures in het ontwikkelteam, het tegenhouden van releases door sales, en complexe projecten die jarenlang van afdeling naar afdeling worden geschoven. Daarbij komen nog de onvermijdelijke uren doorgebracht in vergaderingen, beperkt direct klantcontact en een backlog die uitpuilt met bugs. Hoe kan je dan de regie houden over je product en je projecten?

“Het product owner boek” pakt deze vragen aan. Gebaseerd op ervaringen en onderzoeken onder duizenden product owners, biedt dit boek gevalideerde inzichten en praktische tips om de regie terug te krijgen. Het biedt waarde voor product owners van alle niveaus, en is vooral nuttig voor degenen die worstelen met tijdmanagement, stakeholder management, productvisie ontwikkeling en het verkrijgen van voldoende mandaat om cruciale beslissingen te nemen.

Bestel hier jouw exemplaar van het product owner boek.

Product owner Boek - Sprint

Sprint

Jake Knapp (2016)

Engels | 288 Pagina’s | Transworld Publishers Ltd.

“Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days” is een baanbrekend boek geschreven door Jake Knapp, een voormalig Google Ventures-medewerker. Jake Knapp introduceert een unieke vijfdaagse procesmethode, de “Design Sprint”, om snel nieuwe ideeën te testen en oplossingen te ontwikkelen voor grote problemen.

Nadat auteur Jake Knapp een deel van het team hoogstpersoonlijk trainde, werd dit een vast onderdeel van het boekenpakket. Veel van de werkvormen die wij gebruiken om teams en roadmaps weer scherp te krijgen komen uit deze methodiek. Daarnaast worden veel principes gebruikt in onze focus sprints, om samen een optimaal eindresultaat te creëeren binnen 1-2 dagen.

Product owner Boek - De Machine

De Machine

Stijn Bronzwaer (2021)

Nederlands | 400 Pagina’s | Uitgeverij Lebowski

Als je het hebt over grote internetbedrijven hebt is het succesvolle Booking.com niet weg te denken. Eind jaren negentig begonnen als idee van 3 techniek studenten uit Twente en uitgegroeid tot de grootste hotelboeking platform ter wereld. De Machine beschrijft het verhaal van de opkomst, piek maar vooral het morele verval van het bedrijf dat in de eindeloze zucht naar meer, de mensen achter de machine vergat.

Product owner Boek - No Rules Rules

No Rules Rules

Reed Hastings & Erin Meyer (2020)

Engels/Nederlands | 320 Pagina’s | Ebury Publishing

Netflix CEO Reed Hasting & Business professor Erin Meyer beschrijven in No Rules rules hoe ze van een DVD-bedrijf groeide tot een van de grootste streaming platform ter wereld. Lees hoe ze dit niveau van succes hebben bereikt door middel van onconventionele managementpraktijken die werknemers machtigen en innovatie stimuleren.

Leer technieken waar je morgen mee aan de slag kan!

Trainen bij dé plek voor product owners. Kleine klassen & trainers met +10 jaar ervaring.