Het product owner canvas

Misschien ken je dat gevoel wel: je bent lekker op weg maar je hebt het nare gevoel dat je iets over het hoofd ziet. Dat er iets is dat aan je aandacht ontsnapt. Om daar iets aan te doen, hebben we het product owner canvas ontwikkeld.

Het product owner canvas is een hulpmiddel dat jou als product owner helpt om de status van het product te evalueren. Door het canvas in te vullen krijg je, op ieder gewenst moment, een goed en volledig beeld van hoe jouw product ervoor staat. Dit framework is ontwikkeld om een ‘helikopterview’ aan te nemen en zo even uit te zoomen van de dagdagelijkse werkzaamheden. Je kunt hiermee checken of en waar jouw product en alles eromheen (extra) aandacht nodig heeft.

Er zijn drie belangrijke momenten waarop je het canvas invult of raadpleegt:
  • Aan het begin van een project of productontwikkeling als een soort nulmeting.

  • Wanneer je als ‘nieuwe’ product owner wordt betrokken bij een bestaand product, dan is het een waardevol instrument om het project en product goed te begrijpen.

  • Periodiek om de voortgang of status te toetsen.

De 3 gebieden van het canvas

Product owner canvas persoon

Persoon: de onderkant is de persoon-zijde en gaat over de mensen die een rol spelen bij het product. Middenin staat het vlak van de pro- duct owner. De product owner staat tussen het team dat het product maakt en de omgeving waarin het product wordt aangeboden en gebruikt. De omgeving omvat zowel de organisatie als de markt waarin het product wordt geleverd.

Product owner canvas profijt

Profijt: het centrum van het canvas bevat het profijt van het product. De gebruiker staat centraal, in het midden van het canvas. Het product voegt waarde toe voor de gebruiker. Deze twee vlakken samen vormen het bestaansrecht van het product.

Product owner canvas product

Product: de bovenkant is het product zelf, hoe het tot stand komt en voortbestaat. In het vlak ‘maken’ is ruimte om de creatie van het product te beschrijven. Bij het ‘gebruiken’ is ruimte om het werkelijk gebruik te omschrijven.

Wil jij zelfstandig aan de slag gaan om het product owner canvas in te vullen voor jouw product of dienst? Download gratis het template en de handleiding voor het product owner canvas, inclusief de werkwijze, voorbeeldvragen en antwoorden, en meer handige tips & tricks!

Meer modellen voor product owners?

Ontdek de essentie van succesvol product ownership met “Het product owner boek”, jouw gids naar de top van productontwikkeling. Of je nu de verantwoordelijkheid draagt voor een incidenteel “projectje” of als sleutelfiguur fungeert in het stuwen van een product naar ongekende hoogtes, dit boek biedt de handvatten die je nodig hebt om je rol met een 10+ uit te voeren.

Boek po cover